Pericolul ascuns în casele românilor. Sunt extrem de nocive, nu le mai folosiți

Pericolul ascuns în casele românilor. Sunt extrem de nocive, nu le mai folosiți
Pericolul ascuns în casele românilor

Parfumurile de toate felurile, vrem, nu vrem, fac parte din viața noastră, însă unele mirosuri ne pot afecta atât de mult încât nici nu ne dăm seama. Cercetătorii din cadrul Universității Babeș-Bolyai au evaluat calitatea aerului din interior în timpul sezonului rece, în cinci mari orașe din țară. Studiul a arătat că în 95% dintre clădirile investigate concentrația de formaldehidă a depășit valoarea de 50lg/m3, valoare prag reglementată în anumite teritorii din Europa, iar în 10% dintre locuințele investigate au fost înregistrate concentrații ridicate de acetaldehidă.

Bețișoarele și lumânările parfumate, pericolul din casa românilor

Pentru studiu au fost selectate 100 de clădiri rezidențiale reabilitate termic din București, Cluj-Napoca, Sibiu, Iași și Timișoara.

„Astfel, în 95% dintre clădirile investigate, concentraţia de formaldehidă a depăşit valoarea de 50 ľg/m3, valoare prag reglementată în anumite ţări europene, iar în 10% dintre locuinţele investigate au fost înregistrate concentraţii ridicate de acetaldehidă. Aceste concentraţii ridicate au fost asociate în principal cu o aerisire precară a camerelor investigate, respectiv utilizarea unor produse precum lumânările parfumate sau a uleiurilor volatile.

Concentraţia de radon a depăşit în 52 % din case pragul de 300 Bq/m3 (valoare stipulată de legislaţia românească şi cea europeană). Radonul este un gaz radioactiv omniprezent, principala sursă de provenienţă a acestuia fiind solul. Radonul pătrunde uşor prin fisurile din fundaţie şi pereţi, prin podele şi pe lângă tubulatura utilizată pentru instalaţii, acumulându-se treptat în aerul de interior”, transmite Universitatea Babeș-Bolyai.

„Prin urmare, deşi nu se poate trasa o relaţie de cauzalitate, este foarte probabil ca o concentraţie ridicată de CO2 să semnaleze atât o aerisire precară, alături de un factor de ocupanţă ridicat, cât şi o acumulare a concentraţiilor altor poluanţi prezenţi în acest spaţiu închis”, menționează specialiștii.

Analizele efectuate asupra lucrătorilor expuși la niveluri ridicate de formaldehidă au dezvăluit că formaldehida poate provoca leucemie mieloidă și forme rare de cancer, inclusiv cancer al sinusurilor paranazale, cavității nazale și nazofaringene.

Pe de celalată parte, „radonul este prima cauză a cancerului pulmonar în rândul nefumătorilor, conform estimărilor EPA. În general, radonul este a doua cauză principală de cancer pulmonar. Radonul este responsabil pentru aproximativ 21.000 de decese cauzate de cancer pulmonar în fiecare an. Aproximativ 2900 dintre aceste decese apar în rândul persoanelor care nu au fumat niciodată”.

O asociație din Portugalia a cerut retragerea de pe piață a mai multor tipuri de bețișoare și lumânări parfumate

De altfel, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor Deco, din Portugalia, a cerut recent Autorităţii pentru Siguranţă Alimentară să retragă de pe piaţă mai multe tipuri de beţişoare şi lumânări parfumate, care conţin substanţe periculoase, unele chiar cancerigene. Reclamanții arată că rezultatele obținute în urma unei analize asupra mai multor produse aromate, bețișoare și lumănări, sunt înspăimântătoare. Conform asociației, nimic nu s-a schimbat în cei șapte ani care au trecut de la efectuarea primelor teste.