Pericolele din produsele cosmetice. Ce nu trebuie să cumperi niciodată

Pericolele din produsele cosmetice. Ce nu trebuie să cumperi niciodată
Cât de sigure sunt produsele cosmetice

Conform unui studiu se cheltuiesc peste 12 miliarde de dolari pe an pe produse cosmetice, potrivit Nielsen. Dar, în ideea de a găsi produse cosmetice mai ieftine, există pericole. Majoritatea pot ajunge să dăuneze sănătății, mai ales dacă nu avem o garanție a calității acestora.

Pericolele pentru sănătate când cumpărăm produse cosmetice pe internet

Multe dintre doamne și domnișoare, odată cu apariția internetului, cumpără online produse cosmetice mai ieftine. Dar există pericolele unei piețe mai puțin reglementate decât magazinele tradiționale de vânzare cu amănuntul, spun specialiștii.

Experții spun că produsele cosmetice pot prezenta riscuri pentru sănătate. Genul acesta de produse nu sunt reglementate la fel de strict ca și alte produse. Experții recomandă să cumpărăm produse cosmetice de pe un site web al companiei sau de la un alt furnizor de renume.

La începutul acestei luni, o femeie a fost internată în spital după ce a fost expusă la metilmercur regăsit într-o cremă de piele, marca Ponds, cumpărată online și importată din Mexic. Crema pentru piele, un element de bază al cremei actuale marca Ponds, conținea de peste 500 de ori nivelul permis de mercur într-un produs pentru piele.

Acesta nu este primul incident al unei achiziții online aparent inofensive care a fost etichetată cu o marcă de renume. Un raid din 2018 efectuat de Departamentul de Poliție din Los Angeles a dus la confiscarea, în valoare de 700.000 de dolari, de produse cosmetice contrafăcute. Majoritatea dintre ele au fost contaminate cu deșeuri animale și compuși cancerigeni cunoscuți, cum ar fi arsenicul. Polițiștii relatau că toate erau etichetate ca mărci populare precum Urban Decay și Kylie Cosmetics. Așa că mare atenție la ce cumpărați.

Cât de sigure sunt produsele cosmetice

S-ar putea să fiți pretențios în ceea ce privește hidratantul, produsul pentru culoarea părului și marca de machiaj. Întrebarea care se  pune este cât timp petreceți verificând siguranța acestor produse?

Produsele cosmetice și de îngrijire personală includ fond de ten și rimel, loțiune pentru față și corp, săpunuri și șampoane, produse de coafură, deodorant, pastă de dinți, vopsele de păr și ojă. Sunt considerate sigure, dar asta nu înseamnă că nu există riscuri asociate cu utilizarea lor, mai ales dacă nu le utilizați corect. A dori să fii frumoasă este o dorință puternică. Atât de puternică încât producătorii de produse cosmetice speră că noi, consumatorii, nu vom privi foarte atent la efectele produselor lor.

Iată o listă cu ce se regăsește în aceste produse cosmetice:

  • mercur,
  • ftalați,
  • formaldehidă,
  • gudron de cărbune,
  • parabeni,
  • lauret sulfat de sodiu, triclosan.

 

Toate sunt ingrediente comune. Dacă e să ne luăm după această listă, multe produse sunt mai potrivite în laboratorul științific decât pe piele. Cu ochiul liber, pielea poate părea a fi un strat impermeabil, dar știința arată că până la 60% din substanțele chimice care vin în contact cu pielea ta sunt absorbite.

Companiile fac singure testele de siguranță

Există o supraveghere formală a industriei cosmetice. În America, FDA este responsabilă pentru reglementarea companiilor de produse cosmetice. Din păcate instituția nu are autoritatea de a solicita companiilor să dovedească că produsele lor sunt sigure înainte de a le introduce pe piață.

Companiile sunt responsabile de testarea produselor lor pentru siguranță. Dar testele pe care le efectuează sunt axate exclusiv pe efecte pe termen scurt. Majoritatea se axează pe teste cum ar fi iritarea pielii sau dermatita. Testele privind siguranța pe termen lung a substanțelor chimice găsite pur și simplu nu sunt efectuate. Majoritatea acestor compuși chimici, se regăsesc în produse cosmetice. Toate aceste compenete pot dăuna grav sănătății.

„În general, producătorii serioşi au la bază studii şi folosesc ingrediente care sunt admise. Există o legislaţie europeană, o legislaţie americană care spune explicit ce ingrediente şi în ce cantitate pot fi ele incluse în produse cosmetice.

Un cumpărător ar trebui să cumpere doar produse care vin din surse sigure, omologate, din magazine specializate sau din farmacii, produse pe care să fie inscripţionate compoziţia şi ingredientele care intră în acel produs”, a declarat Mihaela Leventer, medic dermatolog.

Conform specialiștilor, ar trebui ca doamnele și domnișoarele să aibă mare grijă când cumpără produsele cosmetice de zi cu zi, ruj, farduri, rimel, sau fondul de ten. Majoritatea compușilor chimic dăunători se regăsesc în aceste produse.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI