Pericol pentru șoferi. Ce se strică în primul rând la mașină dacă o lași în soare

Pericol pentru șoferi. Ce se strică în primul rând la mașină dacă o lași în soare

Chiar dacă avem impresia că o mașină este fabricată să reziste la razele soarelui, de fapt există multe elemente care se pot deteriora din cauza căldurii, astfel că, odată cu venirea caniculei, este indicat să ne parcăm automobilul la umbră.

Piesele care se pot strica la o mașină lăsată în soare

Frânele

Una dintre cele mai mari pericole pe care le aduce expunerea prelungită a automobilului la soare este cedarea frânelor, lucru care se poate întâmpla într-un mod la care puțini conducători auto se gândesc.

„Furtunurile de frână sunt extrem de vulnerabile la căldură, mai ales dacă sunt şi puţin mai vechi. Chiar dacă se găsesc sub maşină şi sunt cumva protejate de soare, la nivelul solului temperatura în timpul verii poate ajunge şi la 100 de grade Celsius, iar la un moment dat aceste furtune vor crăpa. Dacă se întâmpla asta, şoferul va constata în timpul deplasării că a rămas fără frână. Este bine să verificăm constant aceste furtune, dar şi să ferim maşina de expunerea prelungită la soare”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.

Suspensiile

”Sunt anumite elemente, cum ar fi garniturile care etanşeizează camerele amortizorului, care crapă în timp de la căldură şi se dilată, iar uleiul hidraulic se va scurge”, precizează Florin Marin Bogdan.

Zgomotele din habitaclu

„Expunerea prelungită la căldură face ca elementele din plastic, cum ar fi clemele, dar şi bordul, feţele de la uşi şi alte asemenea accesorii să îmbătrânească mult mai repede, iar la un moment dat vor începe să scârţâie sau să scoată tot felul de zgomote. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul pieselor care sunt unse cu vaselină sau ulei, pentru că toată această căldură va face ca acestea să îşi piardă lubrefierea”, explică Florin Marin Bogdan, potrivit Adevărul.

Planșa de bord

Una dintre cele mai expuse componente ale mașinii la căldură este bordul. Dacă nu avem grijă unde parcăm, așa încât aceasta să nu fie expusă direct la razele soarelui, vom avea neplăcuta surpriză să vedem că planșa de bord va crăpa în mai multe locuri, în special dacă este și de culoare neagră.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI