06 oct. 2021 | 11:38

Pericol pentru singurul lac vulcanic din România, Sfânta Ana. De ce apa cristalină s-a transformat într-una verzuie

News
Pericol pentru singurul lac vulcanic din România, Sfânta Ana. De ce apa cristalină s-a transformat într-una verzuie
Pericol pentru singurul lac vulcanic din România, Sfânta Ana. De ce apa cristalină s-a transformat într-una verzuie

Singurul lac vulcanic de pe teritoriul României este în pericol. Calitatea apei din Lacul Sfânta Ana s-a schimbat, apa cristalină este acum verzuie din cauza numărului mare de alge și al unei specii de pești. Acest lucru afectează vizibil ecosistemul.

Lacul Sfânta Ana este în pericol

Singurul lac vulcanic din România este situat în județul Harghita și se afla în condiții foarte bune în urmă cu aproximativ 10 ani. Administratorii rezervației spun că problemele au început să apară din cauza activității intensive a omului în zonă.

„Din păcate, activitatea intensivă a omului pe malul lacului a început să cauzeze probleme.”, spune unul dintre administratorii Rezervației Naturale Lacul Sfânta Ana, Dosa Elek Levente.

Nu cu mult timp în urmă, în apa cristalină a lacului erau doar crustacee, care curățau apa și o lăsau limpede. Acum, au apărut și unele specii de pești, dar și alge, făcând din apa curată ca lacrimă una verzuie. Acum, ecosistemul s-a degradat din cauza carasului auriu și a algelor.

„Peștii aceștia în decursul anilor s-au înmulțit peste măsură, iar efectul acestei înmulțiri a cauzat proliferarea algelor.”, precizează Dosa Elek Levente.

Există o posibilitate de a îmbunătăți calitatea apei prin eliminarea sau ținerea sub control a populației prezente. De asemenea, administratorii încearcă să limiteze cât mai mult adaosul de materiale organice și de poluanți. În acest fel, algele nu se vor mai înmulți în continuare.

Despre Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România. S-a format în urmă cu aproximativ 10.000 de ani în urmă, în conul stins al unui vulcan din Masivul Ciomatu. Un lucru interesant despre acest lac vulcanic este faptul că nu are izvoare. Apele lui s-au adunat și se sporesc numai din precipitații.

Cu toate că unele veri sunt foarte călduroase și secetoase, apele lacului scad foarte puțin, deoarece apa se evaporă foarte greu. De asemenea, apa din lac este foarte pură, similară cu apa distilată, având o concentrație extrem de scăzută de minerale.

Aceasta trăsătură rară se datorează emanațiilor mofetice din conul vulcanului. Aici activitatea post-seismică nu a încetat, dar nu mai prezintă niciun fel de pericol în regiune. Totodată, datorită apelor sale atât de curate și limpezi, în anul 2017 s-a interzis scăldatul.

Foarte mulți turiști veneau la Lacul Sfânta Ana pentru a face plajă și pentru a se bucura de apele care se încălzeau la mal. Acum, lacul face parte dintr-o rezervație naturală și trebuie protejat.

Parteneri
Ce preț are sicriul în care a fost depus Costel Corduneanu. Este un model unicat și de lux
Redactia.ro
Se pregătește ”nota de plată”! Ce riscă Ronald Araujo, după gesturile făcute la adresa lui Istvan Kovacs
Digisport.ro
Pepe a dezvăluit ce etnie are. Nici soția sa nu este româncă: „Mi s-a spus că sunt mai focos decât un român”
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii i-au spus că mai are câteva luni de trăit
Digi24
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Digi24
Nadia Comăneci, apariție-surpriză la București. Cum și cu cine s-a afișat fosta mare gimnastă
Unica.ro
Un cățel de usturoi seara. Cum se consumă și la ce ajută
Spynews
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente! Au termen până la data de 25 mai
Capital.ro
Localitatea din România unde cetățenii au marcat pe Waze toate gropile | "Arată ciuruită"
Antena 3
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
Noapte magică în CHAMPIONS LEAGUE
Mediaflux
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce gest neașteptat a făcut un tată, la scurt timp după ce fiica lui nu l-a lăsat s-o conducă la altar, la nuntă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro