Singurul lac vulcanic de pe teritoriul României este în pericol. Calitatea apei din Lacul Sfânta Ana s-a schimbat, apa cristalină este acum verzuie din cauza numărului mare de alge și al unei specii de pești. Acest lucru afectează vizibil ecosistemul.
Singurul lac vulcanic din România este situat în județul Harghita și se afla în condiții foarte bune în urmă cu aproximativ 10 ani. Administratorii rezervației spun că problemele au început să apară din cauza activității intensive a omului în zonă.
„Din păcate, activitatea intensivă a omului pe malul lacului a început să cauzeze probleme.”, spune unul dintre administratorii Rezervației Naturale Lacul Sfânta Ana, Dosa Elek Levente.
Nu cu mult timp în urmă, în apa cristalină a lacului erau doar crustacee, care curățau apa și o lăsau limpede. Acum, au apărut și unele specii de pești, dar și alge, făcând din apa curată ca lacrimă una verzuie. Acum, ecosistemul s-a degradat din cauza carasului auriu și a algelor.
„Peștii aceștia în decursul anilor s-au înmulțit peste măsură, iar efectul acestei înmulțiri a cauzat proliferarea algelor.”, precizează Dosa Elek Levente.
Există o posibilitate de a îmbunătăți calitatea apei prin eliminarea sau ținerea sub control a populației prezente. De asemenea, administratorii încearcă să limiteze cât mai mult adaosul de materiale organice și de poluanți. În acest fel, algele nu se vor mai înmulți în continuare.
Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România. S-a format în urmă cu aproximativ 10.000 de ani în urmă, în conul stins al unui vulcan din Masivul Ciomatu. Un lucru interesant despre acest lac vulcanic este faptul că nu are izvoare. Apele lui s-au adunat și se sporesc numai din precipitații.
Cu toate că unele veri sunt foarte călduroase și secetoase, apele lacului scad foarte puțin, deoarece apa se evaporă foarte greu. De asemenea, apa din lac este foarte pură, similară cu apa distilată, având o concentrație extrem de scăzută de minerale.
Aceasta trăsătură rară se datorează emanațiilor mofetice din conul vulcanului. Aici activitatea post-seismică nu a încetat, dar nu mai prezintă niciun fel de pericol în regiune. Totodată, datorită apelor sale atât de curate și limpezi, în anul 2017 s-a interzis scăldatul.
Foarte mulți turiști veneau la Lacul Sfânta Ana pentru a face plajă și pentru a se bucura de apele care se încălzeau la mal. Acum, lacul face parte dintr-o rezervație naturală și trebuie protejat.