Medicamentul cu care Gigi Becali și-a vindecat mama de COVID-19. De ce alți români nu îl pot cumpăra

Medicamentul cu care Gigi Becali și-a vindecat mama de COVID-19. De ce alți români nu îl pot cumpăra
Gigi Becali și-a vindecat mama cu acest medicament

Un medicament rusesc din anii 70, adus de Gigi Becali și promovat de fata lui Streinu-Cercel, a fost folosit la tratarea a mii de români. Între timp, autoritățile l-au blocat la vamă. Specialiștii de la mai multe spitale din România care l-au folosit îl descriu drept “blând”, fără reacții adverse importante și accesibil ca preț.

De ce nu pot cumpăra alți români medicamentul

Un bărbat din Cluj a rugat un prieten din Rusia sa-i trimită 20 de cutii Arbidol, pentru el și familia sa. Dar coletul a fost oprit la vamă, pentru că nu este autorizat în România. Același medicament a fost importat și donat spitalelor COVID de Gigi Becali la începutul pandemiei de coronavirus.

Tânărul clujean a plătit aproximativ 400 de euro pe medicamente și transportul lor cu avionul, în regim de livrare expres. Însă când trebuia să ridice coletul, medicamentele au fost oprite la Vama Aeroport Cluj. Potrivit Libertatea.ro, bărbatul a primit de la firma de curierat DHL Express următorul mesaj:

”Organul vamal a transmis faptul că pentru aceste medicamente nu se poate face vamă, având în vedere că nu există pe piață, astfel coletul trebuie să facă retur, deoarece vama nu acceptă să fie importat”.

Dublul standard din vamă

Bărbatul a rămas surprins de acest lucru, deoarece știa că aceste medicamente fusese deja aduse în România și folosite în spitalele COVID, după ce Gigi Becali a făcut în primăvară o donație de 100.000 de pastile, la recomandarea Ancăi Streinu-Cercel, medic infecţionist și fiica lui Adrian Streinu-Cercel, managerul de la “Balș”.

“Ori s-a comis o ilegalitate atunci, ori se comite acum. Probabil o să mă adresez instanței. Mi se pare rea-voință. Dacă desfăceau coletul și trimiteau medicamentele la Spitalul Judeţean Cluj, nu aveam nicio problemă. OK, nu le am eu, dar beneficiază cineva de ele. Dar așa le-au trimis înapoi în Rusia. Mi se pare absolut cretin”, a spus tânărul din Cluj, pentru Libertatea.

Medicamentul folosit în China și Rusia, însă nu este aprobat în Statele Unite sau Uninea Europeană

Arbidol (umifenovir, în denumirea lui generică)  este un antiviral produs în Rusia și folosit la tratarea gripei atât acolo, cât și în Republica Moldova sau chiar China. Cu toate astea, medicamentul nu este autorizat nici de Agenția Europeană a Medicamentului, nici de Administrația americană a medicamentului (FDA).

Gigi Becali a cumpărat din Rusia 100.000 de pastile de Arbidol
Gigi Becali a cumpărat din Rusia 100.000 de pastile de Arbidol

Gigi Becali a cumpărat din Rusia în primăvară, 100.000 de pastile de Arbidol pe care le-a donat spitalelor. Surse apropiate lui Becali spun că importul s-a făcut prin clinica acestuia din București, ImunoMedica, iar ulterior spitalele ar fi ridicat direct de la vamă donațiile.  Becali a adus în ţară necesarul de Arbidol pentru aproximativ 2.000 de pacienți.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI