18 ian. 2024 | 08:27

Amenda primită de un bărbat care a dat zăpada din fața unui magazin. Poliția i-a pus cătușele

News
Amenda primită de un bărbat care a dat zăpada din fața unui magazin. Poliția i-a pus cătușele
Bărbat surprins în timp ce deszăpezește în fața unui magazin

Un incident neobișnuit a avut loc în orașul Roman, acolo unde un bărbat a fost amendat cu suma de 1.800 de lei, în urma unui act de bună-cuviință. Bărbatul, într-un gest spontan de bunătate, a decis să ajute o vânzătoare să curețe trotuarul magazinului de zăpadă. Totuși, această activitate a atras atenția unui echipaj al Poliției Locale, care l-a încătușat pe bărbat. Ce greșeală a făcut cetățeanul?

Bărbat, dus la secția de poliție după ce a deszăpezit în fața unui magazin

Conform martorilor, în timp ce bărbatul ajuta la deszăpezire, polițiștii locali au sosit și i-au cerut să se legitimeze. Situația a escaladat rapid când cetățeanul a solicitat clarificări privind motivele legitimației, moment în care a fost încătușat și condus la mașina poliției.

În România, legislația și reglementările locale privind îndepărtarea zăpezii din fața magazinelor și a altor proprietăți comerciale sunt destul de specifice. În general, curățarea trotuarului de zăpadă și gheață revine ca responsabilitate legală proprietarilor sau administratorilor spațiilor comerciale, inclusiv magazinele cu deschidere către stradă.

Această obligație este reglementată diferit în funcție de fiecare oraș sau comunitate locală. Astfel, municipalitățile pot stabili reguli și norme specifice pentru modul în care trebuie efectuată deszăpezirea.

De exemplu, unele orașe pot impune ca trotuarele să fie curățate într-un anumit interval de timp de la căderea zăpezii sau pot specifica modul în care zăpada trebuie îndepărtată și unde poate fi depozitată.

Dacă reglementările locale nu sunt respectate, persoanele juridice, cum ar fi proprietarii de magazine, pot fi sancționate cu amenzi. Valoarea amenzilor variază, dar în unele cazuri, acestea pot ajunge până la 2.000 de lei.

În cazul bărbatului din Roman, acesta a fost amendat pentru presupusa încălcare a acestor reglementări, aruncând zăpada pe stradă în loc să o îndepărteze conform normelor stabilite.

Dacă cetățeanul dorește să conteste amenda în instanță, va trebui să demonstreze că acțiunile sale au fost în conformitate cu reglementările locale sau că sancțiunea aplicată a fost nepotrivită sau nejustificată.

Obligațiile proprietarilor de magazine sau spații comerciale cu acces stradal

În București există reglementări specifice legate de responsabilitățile proprietarilor de magazine și a altor afaceri comerciale în ceea ce privește deszăpezirea trotuarelor.

Aceste reglementări sunt stipulate în Normele de Salubrizare ale Municipiului București, aprobate prin Hotărârea Consiliului General 120/2010, iar articolul nr. 12 al acestei hotărâri abordează această problemă în mod specific.

Conform acestor reglementări, proprietarii sau administratorii de magazine și alte afaceri comerciale care funcționează la parterul blocurilor sunt responsabili pentru îndepărtarea zăpezii și a gheții de pe trotuarele adiacente proprietății lor. Aceasta înseamnă că trotuarul din fața magazinului trebuie menținut curat și accesibil, pentru a asigura siguranța pietonilor.

În cazul în care aceste obligații nu sunt respectate, proprietarii sau administratorii pot fi sancționați cu amenzi, conform reglementărilor locale. Aceste norme sunt create pentru a asigura o bună administrare a spațiilor publice și pentru a evita accidentele cauzate de zăpadă sau gheață pe trotuare.

„Persoanele fizice și juridice au obligația ca, pe timp de iarnă, să îndepărteze țurțurii de gheată formați la nivelul acoperișului imobilului / construcției, să curețe, în maximum 24 de ore după încetarea ninsorii, zăpada depusă și gheața formată de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau își desfășoară activitatea, a sediilor de firme, curților și terenurilor deținute, astfel încât traficul pietonal să se desfășoare în condiții normale.

La imobilele în care la parter funcționează societăți comerciale, magazine sau prestatori de servicii, obligațiile menționate revin acestor unități pe timpul funcționării acestora”, se arată în art. 12.

 

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Schimbări la plata cu cardul. Măsura intră în vigoare joi, 26 decembrie
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro