09 apr. 2024 | 18:47

Pensionarii care nu trebuie să depună adeverinţă pentru recalculare. Tot ce este nevoie să ştie românii despre noua lege

News
Pensionarii care nu trebuie să depună adeverinţă pentru recalculare. Tot ce este nevoie să ştie românii despre noua lege
Pensionarii care nu trebuie să depună adeverinţă pentru recalculare. Tot ce este nevoie să ştie românii despre noua lege

Recalcularea pensiilor de anul acesta aduce o mulțime de schimbări. Printre modificări se numără și depunerea unei adeverințe, astfel încât să fie posibilă majorarea veniturilor. De precizat, însă, că nu este obligatorie pentru toți pensionarii, pentru că unii sunt scutiți de acest pas.

Schimbări majore la recalculare

Mai sunt doar câteva luni până la cel mai așteptat eveniment în plan financiar. La data de 1 septembrie 2024 are loc marea majorare a pensiilor,  care va aduce venituri mai mari pentru mai bine de 3 milioane de români.

În ultima vreme au fost anunțate mai multe schimbări importante în ceea ce privește recalcularea pensiilor, iar unele dintre ele i-au speriat pe români. Mulți dintre ei se tem chiar că vor ajunge să primească pensii mai mici decât în prezent, însă autoritățile vin să îi liniștească pe aceștia.

Marius Budăi asigură că, în urma calculelor, dacă se va obține o sumă mai mică în cazul unuia dintre români, se va menține valoarea mai mare. Astfel, nimeni nu trebuie să își facă griji în ceea ce privește reducerea pensiilor, pentru că o asemenea variantă nu este luată în calcul.

”Există un articol clar în lege că atunci când, în urma recalculării unei pensii, iese un punctaj mai mic, se păstrează cuantumul în plată. Ce aș vrea eu să reținem de la apariția acestor norme, că noi acum, Guvernul Ciolacu, este extrem de determinat ca de la 1 septembrie seniorii noștri să primească pensiile conform legii”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.

La fel a explicat și Marcel Ciolacu. Premierul susține că scopul acestei recalculări este să le crească românilor pensiile, nu să le taie din ele. Astfel, din septembrie 2024, peste 3 milioane de seniori primesc venituri majorate.

„Dimpotrivă, creștem pensiile românilor în mod echitabil, pe merit! Am majorat cu 13,8% pensiile în ianuarie 2024, iar începând cu septembrie 2024 plătim pensiile recalculate”, a transmis Ciolacu.

Pensiile care se recalculează fără adeverință

Un alt aspect important al noii legi a pensiilor este faptul că veniturile și bonusurile care nu erau primite permanent vor fi luate în considerare pentru prima dată la recalculare. Deși până acum nu aveau nicio valoare, situația se schimbă de acum.

Astfel, al 13-lea salariu, acordul global, diferitele prime și sporuri, cu toate vor fi luate în calcul de acum înainte. De la 1 septembrie, și ele vor intra în recalculare și vor reprezenta un avantaj pentru seniori.

Mai mult, pensionarii se tem de faptul că vor pierde pensia dacă nu depun adeverința de venituri. Se pare, însă, că această regulă nu este valabilă pentru toți seniorii, ci există și excepții.

Ministrul Muncii a explicat că, deși unii vârstnici vor trebui să meargă la Casa Națională de Pensii pentru a dovedi aceste venituri, doar un număr mic de pensionari vor fi nevoiți să facă acest lucru. Mai exact, cei care s-au pensionat după anul 2001 nu mai sunt obligați să facă acest drum.

”Demnitarul a atras atenția persoanelor aflate în pensie că nu trebuie să facă drumuri inutile la serviciile private de arhivare sau la casele de pensii pentru depunerea de noi documente care să ateste veniturile realizate, dacă acestea sunt după anul 2001”, au scris, luni, reprezentanții Ministerului Muncii.

Parteneri
ULTIMĂ ORĂ: Florin Piersic a ieșit din operație! Care este stare actorului
Redactia.ro
Adevărul din spatele camerelor de la Chefi la cuțite. Un fost concurent a rupt tăcerea și a spus ce nu se vede pe micul ecran: „Nu totul este chiar așa cum se vede la televizor”
Click.ro
Florin Piersic se află în stare gravă, anunță medicii de la Spitalul Foișor. Actorul are septicemie
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Cum arată adidașii Balenciaga cu care Delia face furori pe internet. Costă o avere! / FOTO
Unica.ro
Update. Florin Piersic a fost operat și se află la terapie intensivă
EVZ.ro
Mihai Albu, diagnosticat cu cancer! Cunoscutul designer a fost operat în urmă cu puțin timp. Primele declarații
Spynews
Anunţ şoc despre maestrul Florin Piersic:: Stare generală gravă
Capital.ro
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare și iau bani şi pe sticlele respinse, care nu sunt în program. Metoda mai merge până pe 30 iunie
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
Ce se întâmplă în România e SECRET MILITAR. Totul lângă un mare oraș
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Știrile Antena Stars. Viorel Lis se confruntă cu noi probleme de sănătate! Oana Lis este disperată: ”Mi-a părut foarte rău” / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Cătălin Țociu și Iulia Creangă au fost eliminați. Ce reacții au avut Chef Orlando și Chef Sautner
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro