Vor fi introduse unele modificări în ceea ce privește condițiile de pensionare pentru anumite categorii de pensionari. Evident, sunt vizate persoanele care au lucrat în condiții grele de muncă.
Deputatul PSD, Buicu Florin Corneliu, a redactat un proiect de lege care modifică și completează Ordinul 50/1990. Acesta propune încadrarea personalului medico-sanitar în rândul categoriilor speciale. Pe scurt, deputatul vrea să dea șansa celor din sistemul medico-sanitar să iasă mai devreme la pensie.
Autorul acestui proiect de lege este de părere că munca în mediul medico-sanitar îi predispune pe angajați la apariția unor boli care le afectează drastic sănătatea și chiar le poate cauza decesul prematur.
Deputatul dă ca exemplu studiile realizate în Statele Unite, care au identificat 32 de astfel de factori de risc, printre care stresul, epuizarea, anxietatea, iritabilitatea, depresia, etc.
În timpul celor 40 de ani sau mai mulți de activitate în cadrul medical, aceste persoane sunt supuse la un grad foarte ridicat de uzură fizică și psihică din cauza programului prelungit prin efectuarea de gărzi în spitalele publice, ore suplimentare obligatorii pentru asigurarea continuității actului medical, etc.
Prin urmare, personalul medico-sanitar va trebui să beneficieze de dreptul de pensionare la cerere fără penalități, la fel ca persoanele încadrate în locuri de muncă în condiții speciale.
Persoanele care vor ieși în acest fel la pensie, nu se vor mai putea angaja în unități sanitare publice, ci doar în cele private.
Există însă și intenția de a acorda anumite beneficii persoanelor care au lucrat cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare remanentă. Aceștia ar urma să primească dreptul să se pensioneze cu doi ani mai devreme, fără penalități.
În această categorie ar intra românii care au trăit în orașe cum ar fi Ploiești sau comuna Brazi, județul Prahova. În momentul de față, propunerea legislativă se dezbate la Camera Deputaților. În luna februarie a anului curent, ea a fost respinsă de Senat.