Depresia poate să îți dea senzația că nu mai ai poftă de mâncare, dar conform unui studiu condus de cercetătoarea Camille Lassale, de la University College London, există posibilitatea ca o dietă proastă să contribuie la apariția depresiei.
Cercetătorii au descoperit, în urma studiului, că dacă adopți o dietă bogată în plante riscul depresiei scade. Concret, oamenii cu o dietă mediteraneană au un risc cu 33% mai redus. Dieta mediteraneană presupune consumul de legume, fructe, leguminoase, semințe, cereale integrale, ierburi, condimente, pește, fructe de mare și ulei de măsline extra-virgin.
Se consumă moderat carne de pui, ouă, brânză și iaurt, iar rar este acceptată și carnea roșie. Se evită însă zaharurile adăugate, băuturile îndulcite, cerealele și uleiurile procesate.
Alimentele specifice dietei meditareneene sunt bogate în omega-3, fibre, vitamine, magneziu și polifenoli și reduc cu succes riscul depresiei. Anumite diete pot fi părtași la stresul oxidativ, rezistența la insulină și inflamații, putând astfel să afecteze sănătatea creierului.
Dieta mediteraneană are însă beneficiul de a conține compuși anti-inflamatori și anti-oxidanți, care pot proteja creierul de stresul oxidativ și de inflamații.
Un alt avantaj al dietei meditareneene este că îți protejează creierul și prin intermediul stomacului. Dacă în stomacul tău apare un dezechilibru de bacterii, intestinele pot deveni permeabile. Astfel, moleculele mai mari pot ajunge în sânge, iar de acolo să ajungă la creier și să îi dea peste cap funcțiile.
Bogăția de fibre și de nutrienți din dieta mediteraneană este însă rețeta perfectă pentru a-ți menține flora intestinală sub control și, implicit, pentru a-ți proteja sănătatea psihică.
Simptomele oamenilor care sufereau de depresie și care au primit o dietă mediteraneană s-au îmbunătăți după 12 săptămâni, pe când pacienții din grupul de control, care au avut parte doar de suport social, nu. Deși corelațiile dintre psihiatrie și nutriție sunt un domeniu relativ nou, dovezile din spatele lor indică faptul că pacienții predispuși la depresie ar beneficia de o schimbare a dietei.