Pensiile care se pot dubla în 2022. Marius Budăi: „Căutăm soluţii pentru a le putea majora”

de: Ștefan R. Apostol
02 05. 2022

Una din marile probleme presante ale momentului este plafonul de 9,4% din PIB înclus în PNRR când vine vorba de pensiile românilor. Discuțiile pe această temă sunt din ce în ce mai dure. Marius Budăi spune că nu se poate face nimic dacă acest procent nu este renegociat. Recent Ministrul Muncii anunța colaborarea cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pe această temă. Marcel Boloș, ministrul interimar, susține ideea ministrului Budăi de a trece la  renegocieri. Pe de altă parte, Budăi anunță existența unei variante de a dubla pensia minimă în acest an. Ministrul declară că se caută „soluţii pentru a putea majora din acest an.”

România vrea să renegocieze plafonul de 9,4% din PIB înclus în PNRR

În februarie a.c., Guvernul României anunța demararea reformei sistemului de pensii. Dar limita de 9,4% din PIB din PNRR, nu va fi suficientă. Acest aspect era declarat de Marius Budăi, dar și de către premierul Nicolae Ciucă.

Tot atunci Marius Budăi, ministrul Muncii, declara că PSD intenționează să renegocieze PNRR. MOtivația era că plafonul de 9,4% din PIB este mic, iar vârstnicii sunt „condamnați la sărăcie.”

România și-a asumat prin PNRR că nivelul cheltuielilor publice brute cu pensiile nu va depăși 9,4% din PIB în perioada 2022-2070. Ținta a fost asumată de fostul Guvern susținut de PNL, USR și UDMR, condusă de Florin Cîțu. În replică, Cristian Ghinea, fost ministru al proiectelor europene, a susținut că România nu a cheltuit niciodată mai mult de 8% din PIB în acest sens.

„România cheltuie 8% din PIB pentru pensii, maxim. […] Pensiile speciale sunt în jur de 0,9% din PIB.

Sunt pentru câteva mii de oameni, ceea ce este enorm.”, a declarat Cristian Ghinea.

„Ministrul Muncii are dreptate”

Subiectul plafonului a devenit joc politic în cadrul coaliției de guvernare. Florin Cîțu, președinte al PNL la acel moment, declara că partidul său nu va fi de acord cu aceste propuneri. De cealaltă parte, ministrul interimar la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, îi dădea dreptate ministrului Muncii, declarând:

„Ministrul Muncii are dreptate, statul membru trebuie să fie liber în a-şi dimensiona aceste categorii de cheltuieli, e politica statului membru pentru o anumită categorie. Toată lumea recunoaște că trebuie crescut nivelul pensiilor, eu nu am văzut decident de la masa politicului care să nu spună acest lucru.

Este incorect faţă de oameni şi faţă de cei care au lucrat o viaţă întreagă, dacă pui în cumpănă acele pensii care sunt discutabile, aici comisia a solicitat această reaşezare. Nu aş vrea să intru în detalii, să nu pornesc discuţii în spaţiul public.

A pune toţi pensionarii sub acelaşi plafon de 9,4% din PIB, fără să gândeşti la partea aceasta de justiţie socială, nu cred că este de bun augur, pentru oricare din guvernele din România.”, a declarat Marcel Boloș.

Marius Budăi caută „soluţii pentru a putea majora din acest an”

Recent, invitat la un post de televiziune, Marius Budăi declară că ar exista o variantă de majorare a pensiilor minime până la 2.500 de lei, dar asta după ce se vor găsi soluțiile viabile, ținând cont și de rata inflației la nivel local, dar și la nivel european.

„Căutăm soluţii pentru a putea majora din acest an. Nu vreau să dau nicio speranţă pe care ulterior Guvernul nu o poate îndeplini.

Pensiile au fost majorate anul acesta cu 10% şi cele minime cu 25%. Nu este suficient. Suntem conştienţi că nu este suficient. Nici nu le lăudăm cu faptul că le-am majorat.

Suntem conştienţi că necesităţile sunt mari şi că problemele în acestă perioadă sunt mult accentuate faţă de cum erau înainte de aparţia acestor crize, vorbim de criza pandemică, de criza preţurilor la energie, la alimente şi iată acum a mai venit şi acest război nedrept şi ne îndreptăm spre o altă criză”, a precizat ministrul Muncii Marius Budăi.

„Analizăm împreună cu ministerul de Finanțe o nouă posibilitate de creștere a pensiilor și salariilor”

Intenția ministerului de a dubla pensia minimă până la valoarea de 2.500 de lei este un proiect ambițios, ținând cont că din 2022 punctul de pensie a crescut la 1.586 de lei.

Un alt membru al ministerului Muncii, secretarul de stat Cristian Vasilcoiu, spune că există în acest moment discuții cu Ministerul Finanțelor pentru a se găsi o variantă de majorare a acestor pensii:

„Din 2017 și până astăzi pensiile au crescut în jur de 50%. În februarie 2017 pensia minimă era undeva la 350 sau 400 de lei. Acum este 1.000 lei. Punctul de pensie era 871 lei, acum este 1.500 lei.

În ultimii 5 ani iată că avem niște creșteri. Analizăm împreună cu ministerul de Finanțe o nouă posibilitate de creștere a pensiilor și salariilor. Încă nu s-a terminat trimestrul I să vedem ce cheltuieli a avut statul, care este deficitul și în funcție de asta să vedem ce bani avem pentru a-i redirecționa către pensii și salarii.

Criza energetică ne-a dat calculele peste cap, 15 miliarde din banii statului se duc pe compensare și plafonare la energie. Fără această criză ei se puteau investi în salarii și pensii”, declară secretarul de stat Cristian Vasilcoiu.

Deși un plan ambițios, actuala guvernare va trebui sățină cont de directivele Comisiei Europene privind PNRR. Vor trebui să stea la masa discuțiilor cu reprezentanții forului european. Altfel toate aceste proiecte ar putea rămâne doar la stadiul de declarații și nimic mai mult.