Anumite pensii ar putea fi eliminate în curând. Anunțul vizează o categorie de români „speciali”. Pensionarii care încasează bani de la stat s-ar putea trezi fără bani în buzunare sau conturi, după caz. Proiectul de lege a fost adoptat tacit ieri, 19 noiembrie.
Pensiile speciale ar putea fi eliminate în România. Proiectul de lege privind eliminarea acestora a fost adoptat pe ascuns de Camera Deputaţilor, vineri fiind ultima în care putea fi dezbătut şi votat. Totuși, ultimul cuvânt în ceea ce priveşte iniţiativa legislativă o va avea Senatul.
Partidele politice nu sunt toate de acord ca baronii locali să nu mai beneficieze de pensii speciale. PSD şi UDMR se împotrivesc eliminării lor, în timp ce, în PNL, părerile sunt împărţite.
Proiectul de lege ce prevede eliminarea pensiilor speciale pentru aleşii locali, de la primari, vcieprimari, până la preşedinţi şi vicepreşedinţi de CJ, a fost adoptat de Camera Deputaţilor. Termenul până la care trebuia dezbătut şi votat acest proiect era 19 noiembrie, adică vineri. La următoarea şedinţă de plen a Camerei Deputaţilor, forul va analiza situaţia, deși pe ordinea de zi a întâlnirii figurează o solicitare a USR de prelungire a termenului pentru discuţie şi vot a proiectului de la 45 de zile la 60 de zile.
Iniţiativa legislativă a fost depusă de USR la începutul lunii septembrie și va trebui să strângă 69 de voturi pentru a fi adoptată şi de Senat. Ca să treacă, are nevoie de susținerea tuturor partidelor, doar că PSD şi UDMR se împotrivesc, prin asumare publică, în timp ce PNL-ul are două tabere. Votul decisiv stă în mâna Senatului.
La ora actuală, pensiile speciale ale aleşilor locali nu se află în plată, fiind date decizii de prorogare a intrării în plată de la an la an, începând cu 1 ianuarie 2020. Dacă Guvernul României nu ia o decizie în acest sens, în luna decembrie, pensiile de serviciu ale aleşilor locali ar urma să intre în plată de la 1 ianuarie 2022.
Pensiile speciale au fost și sunt subiect de discuție între partidele politice. În Parlament, în februarie 2021, s-a votat eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor români. Legat tot de pensiile speciale, de data asta a primarilor, încă din iunie se dorește eliminarea lor. După discuțiile din comisiile de specialitate, eliminarea pensiilor speciale ale primarilor a fost votată doar de către Uniunea salvați România, iar PNL-ul s-a abținut de la vot.
„E un subiect în coaliție, da, în coaliție toată lumea susține eliminarea pensiilor speciale, dar iată, când am văzut că vine și proba votului, USR PLUS rămâne singur. Eu doar constat. Vom avea o discuție în coaliție.
Nu discut punctele de vedere ale coaliției la televizor, dar este un fapt obiectiv: în Comisia de drepturile omului, astăzi, legea privind eliminarea pensiilor speciale ale primarilor a fost votată pentru doar de USR și alți doi parlamentari”, a declarat Dan Barna, la acel moment.