După lungi negocieri între sindicate și minister, în cursul zilei de marți a fost anunțată semnarea Contractului Colectiv de Muncă pentru angajații din MAI. În baza acestui contract vor fi mai multe zile libere pentru angajații MAI. Tot în acest document este precizat și cum vor fi recuperate aceste zile.
După mai multe luni în care s-au tot negociat puncte importante în Contracxtul Colectiv de Muncă (CCM), reprezentanții celor două sindicate, SNPPC și Europol anunță semnarea documentului.
Vezi despre: Protestele sindicaliștilor continuă în România. Ce se întâmplă cu pensiile militare, autoritățile anunță
În afară de CCM, la nivel guvernamental au fost reglementate mai multe aspecte privid pensiile angajaților din cadrul MAI, precum și normele de aplicare pentru compensațiile acordate angajaților la chirii.
Pe 19 octombrie guvernul stabilea modificarea legii pensiilor militare care-i vizează direct pe angajații MAI.
În ceea ce privesc punctele din CCM, s-a stabilit ca pentru fiecare angajat al instituției să existe încă o zi liberă pentru aniversarea zilei de naștere.
În afară de zilele libere stabilite prin Legea Muncii, angajații MAI vor mai beneficia de încă o zi, iar conform acordului semnat prin CCM, fiind vorba de o zi liberă pentru aniversarea zilelor de naștere.
Pe lângă asta se mai stipulează că vor beneficia de zile libere în caz de urgență medicală în familiile angajaților.
Toate aceste zile vor fi recuperate ulterior, în baza unui program prestabilit, ca în cazul angajaților civili care recuperează anumite zile în baza unor înțelegeri cu angajatorul.
Pe 19 octombrie Klaus Iohannis semna cadrul legal ce modifică Legea pensiilor militare, iar conform documentului, se modifică vârsta standard de pensionare, dar ca și aplicabilitate va avea efecte din 2031.
O primă modificare este cea a quantumului net al pensiilor militare acordate angajaților MAI, precizându-se că acesta nu poate fi mai mare decât media salariilor nete lunare, calculate pe baza salariilor brute din baza de calcul.
Află și: Indexare pensii militare 2023. Schimbările ce au intrat în vigoare din luna ianuarie
O a doua modificare, cea legată de vârsta standard, și care va fi aplicabilă din 2031, crește vârsta de pensionare la 65 de ani, dar se va aplica progresiv, între 2031 și 2035, după cum urmează:
O altă adăugire la Legea pensiilor militare este cea care modifică baza de calcul a pensiei militare, și va fi implementată între 2024 și 2028, iar conform modificării, baza de calcul va fi de 12 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate, tot într-o crește progresivă, adăugându-se câte o lună la un interval de 6 luni, până la data de 1 decembrie 2028, conform datelor de mai jos:
Partea de impozitare, mai spun noile modificări, va fi progresivă, adăugându-se cel puțin trei procente de impozitare în baza unor calcule pentru toate pensiile în plată, cu componentă contributivă și necontributivă, conform celor de la Europol.