Cum ieși mai repede la pensie. Ministrul PSD explică cine se poate pensiona așa

Cum ieși mai repede la pensie. Ministrul PSD explică cine se poate pensiona așa

Ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu a explicat la Antena 3 cum ai putea să ieși mai devreme la pensie, în caz că te gândeai la asta.

Există o posibilitate de a ieși mai repede la pensie, iar Lia Olguța Vasilescu a explicat cum ai putea să te pensionezi înaintea vârstei de 65 de ani. Potrivit acesteia, un român doritor poate să iasă mai devreme cu cinci ani la pensie, dacă are o perioadă de cotizare cu opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare, care este de 35 de ani.

Dacă îndeplinește aceste condiții, un român ar putea să iasă la pensie la 60 de ani, vârsta la care se iese în prezent fiind de 65.

Astfel, dacă în momentul în care ai împlinit 60 de ani, ai un stagiu de cotizare de 43 de ani, poți să ieși la pensie fără penalizări. Ministrul Muncii a mai adăugat că dacă alegi în prezent să ieși la pensie la vârsta de 60 de ani, trebuie să plătești penalizări de 30%.

Potrivit noii Legi a Pensiilor nu este imposibil să ajungi la acest stagiu de 43 de ani de cotizare, deoarece, în momentul calculului perioadei de cotizare, se va adăuga și perioada studiilor superioare. Cu alte cuvinte, dacă ai făcut patru ani de facultate, doi de master și încă trei de doctorat, ai încă nouă ani de adăugat la cotizare și poți să ieși mai devreme la pensie.