17 apr. 2021 | 18:41

Pensii 2021. Vârsta de pensionare se schimbă pentru acești români. Cine îndeplinește condițiile

Politică
Pensii 2021. Vârsta de pensionare se schimbă pentru acești români. Cine îndeplinește condițiile
Noi modificări în dreptul pensionarilor

Schimbări pentru pensionari! Ce modificări au fost luate care vizează această categorie? Noi condiții în dreptul vârstei de pensionare. Ce amănunte trebuie să știe toți vârstnicii?

Pensii 2021: schimbări pentru pensionari în dreptul vârstei de pensionare

Un nou proiect legislativ a fost pus pe masa Senatului. Acesta prevede că toți cei care au lucrat în condiții deosebite de muncă vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare.

Concret, urmeză să se modifice legea cu numărul 263/2010 pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite. În acest mod se va reduce vârsta standard de pensionare cu câte 5 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite.

Reglementarea actuală are prevăzută o perioadă de 4 luni pentru fiecare an. Cei care au realizat stagiul complet de cotizare și stagii de cotizare în condiții speciale de muncă vor putea beneficia de reducerea vârstei la pensionare astfel:

-la un stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite de 1 an împlinit, vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 luni;
-la un stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite de 3 ani împliniți, vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 1 an și 3 luni;
-la un stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite de 5 ani împliniți, vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani și 3 luni;
-la un stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite de 10 ani împliniți, vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 4 ani și 8 luni;
-la un stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite de 20 de ani împliniți, vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 9 ani și 8 luni; iar
-la un stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite de 30 de ani împliniți, vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 15 ani și 8 luni.

Peste 100 de foti parlamentari își cer pensiile speciale înapoi

Mai bine de 100 de parlamentari și senatori își vor pensiile speciale înapoi, la doar două luni după ce au fost abrogate, arată g4media.ro. Cei din urmă au depus acțiuni în instanță și au apelat la cei mai cotați care să îi reprezinte în procesele deschise împotriva statului.

Printre cei care sunt nemulțumiți de schimbare se numără: Petre Daea, Nicolae Bacalbașa, Victor Socaciu, Anghel Stanciu, Ion Solcanu, Doru Ioan Tărăcilă, Victor Paul Dobre, Puiu Hasotti, Ion Ariton și Ioan Oltean, Ioan Oltean, dar şi alţi doi foşti lideri de organizaţii judeţene de partid şi foşti prefecţi – Viorel Pupeză (PSD) şi Ioan Ţintean (ALDE).

„Am contestat ordinul prin care s-a dispus încetarea plăţii acelei indemnizaţii pentru limită de vârstă. Eu am şase mandate, iar suma era de 10.000 de lei – asta e suma maximă de care beneficiază cei care au de la trei mandate în sus. Noi atacăm un ordin, pentru că în temeiul unei legi s-a emis un ordin prin care s-a aprobat indemnizaţia, şi în temeiul altui ordin, care s-a emis în temeiul altei legi, s-a sistat plata. În opinia mea, este vorba de neretroactivitate: o lege nu poate să retroactiveze, se spune clar şi în Dreptul constituţional, şi în Dreptul civil, legea nu produce efecte retroactive”
Ioan Oltean, fostul preşedinte al PDL Bistriţa-Năsăud

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un plan
Capital.ro
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat! Simona Bucura-Oprescu explică
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Armata OBLIGATORIE în România? ANUNȚUL lui Iohannis! AVERTISMENT cutremurător privind RĂZBOIUL în Europa
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro