Unii români au ajuns să câștige mai mulți bani după pensionare decât în timpul activității. Cazul celui cu leafa de 17.267 de lei și pensia de 23.339 de lei.
Marea majoritate a judecătorilor și procurorilor care fac parte din Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), anume 11 din cei 14 membri, se judecă cu instituția unde lucrează pentru a-și rotunji salariul cu un spor de 25%.
Judecatorii Bogdan Mateescu, Lia Savonea, Simona Marcu, Mihai Balan, Mariana Ghena, Nicoleta Tint și procurorii Codrut Olaru, Tatiana Toader, Florin Deac, Cristian Ban si Nicolae Solomon cer asta în baza legii 157/2020, care schimbă legea salarizării personalului plătit din fonduri publice.
Ea a fost propusă de un grup de zece deputați și senatori PSD și a fost votată în vremea când încă PSD mai avea majoritate parlamentară. Așadar, conform unui articol, se arată faptul că „personalul militar, politistii, politistii de penitenciare, precum si personalul civil din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala care ocupa o functie cu acces la informatii clasificate din clasa secret de stat beneficiaza de un spor la salariul de baza/solda de functie de pana la 25%, in conditiile stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite”.
Magistrații arată în cererea de chemare în judecată că „se impune ca toate persoanele care ocupa o functie cu acces la informatii clasificate sa beneficieze, fara discriminare, de acelasi tratament juridic de care se bucura celelalte categorii profesionale enumerate in cuprinsul dispozitiilor art. 15^1 din Legea nr. 157/2020, aflate intr-o situatie comparativa din punct de vedere al activitatii si atributiilor”.
Conform declarațiilor de avere, cei 11 au venituri cuprinse între 7.000 și 8.500 de euro pe lună. În cazul în care vor avea câștig de cauză, ei își vor mai adăuga încă 2.000 de euro la venituri.
Un caz concret, în prezent aflat în instanță, ne arată că un magistrat care a activat la un tribunal județean și care a ieșit la pensie în decembrie 2020 cu ultimul salariu net de 17.267 lei a încasat în luna următoare o pensie de serviciu de 23.339 lei. Din această sumă s-a scăzut impozitul de 10%, iar rezultatul final a fost de 21.000 de lei.