Guvernul Orban, forțat de votul din Parlament, va fi nevoit să găsească banii necesari pentru a mării pensiile cu 40%. În urma declarațiilor lui Florin Cîțu acest lucru este imposibil, în contextul actualei crize economice generate de pandemia de coronavirus. Dar pensionarii au ieșit în stradă cerând majorarea cu 40 %
Deși un target imposibil de atins, pensionarii din România speră la această mărire de 40 %, conform noilor rectificări bugetare aprobate în Parlament. Publicația ”Observatorul prahovean” relatează că în această dimineață în Ploiești sunt greve ale pensionarilor.
Este vorba de membrii a două federații ale pensionarilor care protestează în fața Prefecturii Prahova. Conform publicației prahovene aceștia cer Guvernului Orban majorarea pensiilor cu 40%. În revendicările aestora este dezaprobată mărirea inițială, de 14 %.
”Nemulțumirea principală este neacordarea procentului de 40% la pensii, conform noii legi a pensiilor aprobată de Parlament”, a precizat Ioan Nițica, președintele Federației Naționale a Pensionarilor din România – filiala Prahova.
Publicată de Observatorul Prahovean – Stiri din Ploiesti & Prahova pe Joi, 8 octombrie 2020
Deși procentul de 40% prevăzut în în Legea Pensiilor pentru anul 2020, Guvernul Orban nu a fost de acord cu decizia Parlamentului. În același context, ministrul finațelor, Florin Cîțu anunța majorarea punctului de pensie la 117 lei, declarând că:
”Anul acesta, Guvernul a crescut punctul de pensie. 177 de lei este cea mai mare sumă cu care a crescut punctul de pensie. Vom continua în aceeaşi direcţie. Vrem să evităm ceea ce a făcut PSD-ul. A promis pe de o parte şi pe de o altă parte nu-şi permitea şi a crescut taxe. Noi nu creştem taxe. Nu facem ce a făcut PSD”, a declarat Florin Cîțu în conferința de presă.
Cu toate astea rămâne de văzut, dacă Guvernul Orban va mări sau nu pensiile așa cum s-a stabilit. Noua rectificarea bugetară a fost aprobată de Parlament, în noua formă, majoritatea fiinda dată de PSD, aflat în opozție. În contextul crizei economice este greu de crezut că vor exista suficiente fonduri pentru această mărire dar și pentru majorarea salariilor bugetare. Reamintim că Parlamentul României a votat pe 22 septembrie, un proiect de lege care impune o creștere imediată de 40% a pensiilor publice, spre deosebire de o creștere mai ușoară de 14% propusă de guvern.
Decizia, care venea la două luni înainte de alegerile parlamentare din 6 decembrie, evidențiază bătălia acerbă pentru voturi dintre social-democrații (PSD), care dețin ocazional majoritatea în Parlament, și liberalii (PNL), care conduc guvernul. Creșterea cu 40% a pensiilor va crește probabil deficitul bugetar al României la niveluri nesustenabile în anii următori, așa cum avertizează banca centrală, instituțiile financiare internaționale și economiștii de la începutul acestui an. Asociațiile de investitori străini și români au reacționat la această decizie avertizând că va avea efecte negative grave asupra economiei locale.