Este vestea uriașă așteptată de toți pensionarii din România. Parlamentul nu este de acord cu ceea ce a decis Guvernul în ceea ce privește măsura majorării pensiilor cu doar 14%, în contextul în care acestea ar fi trebui mărite cu 40%. Parlamentul vrea să se revină la creșterea cu 40%, valoare stabilită prin noua lege a pensiilor. Astfel, dacă măsura majorării pensiilor cu 40% va ajunge să se aplice, punctul de pensie va crește la valoarea 1.755 de lei.
Parlamentul are o veste uriașă pentru toți pensionarii. Vrea să se revină la mărirea cu 40% a pensiilor, în contextul în care Guvernul Orban a decis creșterea cu doar 14% a pensiilor. OUG nr. 135/2020, prin care Guvernul a decis cu ce procent să crească de la 1 septembrie, pensiile a ajuns în Parlament, ca toate ordonanțele de altfel, unde trebuie să fie aprobată, cu eventuale modificări chiar, sau respinsă.
Astfel, comisiile parlamentare au eliminat din Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 prevederile care stabileau că, începând cu 1 septembrie, punctul de pensie crește cu 14% și ajunge de la 1.265 lei la 1.442 lei.
Asta se traduce prin faptul că, dacă legea se va aplica așa cum a trecut de comisii, pensiile vor trebui majorate la valorile stabilite de viitoarea lege a pensiilor, și anume, punctul de pensie va trebui majorat până la valoarea de 1.775 de lei.
Această creștere ar putea aduce mari mari probleme bugetare pentru Guvern, în următorii ani. În 2019, Valentin Lazea, economist-șef la Banca Națională a României atrăgea atenția asupra majorării pensiilor de la 1 septembrie 2020.
Potrivit acestuia, o creștere mai mică a pensiilor, dar care poate fi suportată de către bugetul de stat, este de preferat unei creșteri mai mari și care poate să aducă probleme mari tuturor.
În plus, prin amendamentele aduse proiectului la comisii se propune și abrogarea prevederii legate de amânarea creșterii salariilor profesorilor, adică și veniturile acestora s-ar putea majora în 2020. Așa cum stabilește tot OUG nr. 135/2020, salariile angajaților din sistemul de educație vor crește la nivelul prevăzut pentru anul 2022 abia din septembrie 2021, nu de anul acesta, așa cum era prevăzut.
Ședința de plen din Parlament, în care senatorii și deputații vor vota proiectul legislativ în discuție, este programată, de principiu, pentru săptămâna următoare.
De reținut, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pentru anul în curs nu se aplică acum. Pentru ca acesta să intre în vigoare trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial al României.