Pensii 2020. Scade vârsta de pensionare. Cine iese la pensie mai devreme cu 13 ani și primește bani în plus

Pensii 2020. Surpriză pentru pensionarii din România, odată cu rectificarea indemnizațiilor

Veste uriaşă pentru o anumită categorie de pesnionari. Aceștia vor putea ieși cu 13 ani mai devreme, dacă vor îndeplini anumite condiții după ce lista meseriilor ce se încadrează la condiții speciale de muncă a fost lărgită.

Pensii 2020. Scade vârsta de pensionare. Cine iese la pensie mai devreme cu 13 ani și primește bani în plus

Intrarea în vigoare a OUG nr.108/2020 a făcut ca noi locuri de muncă să fie recunoscute ca locuri de muncă în condiţii speciale. Astfel, potrivit noii legi, persoanele care au muncit în condițiile de muncă anunțate și au cotizat timp d 25 de ani pot ieși cu 13 ani mai înainte la pensie.

Sunt avute în vedere următoarele activităţi din industria de armament: fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor; fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia; operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice; delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare”, anunţă Casa Națională de Pensii Publice CNPP.

Pensii 2020. Scade vârsta de pensionare. Cine iese la pensie mai devreme cu 13 ani și primește bani în plus
Pensii 2020. Scade vârsta de pensionare. Cine iese la pensie mai devreme cu 13 ani și primește bani în plus

Ce condiții trebuie să mai fie îndeplinite

Perioada dinaintea datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi în locurile de muncă enumerate mai sus şi care, potrivit legislaţiei anterioare, au beneficiat de încardrare în grupa I de muncă, este asimilată acum stagiului de cotizare realizat în condiţii speciale de muncă.

Beneficiile acestor dispoziţii sunt: reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfăşurat cel puţin 25 de ani activităţi în locurile de muncă mai sus menţionate, precum şi utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru stagiul de cotizare realizat în aceste condiţii.

Beneficiile acestor dispoziții sunt:

Reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfășurat cel puțin 25 de ani activități în locurile de muncă mai sus menționate;

Utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual,  a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru stagiul de cotizare realizat în aceste condiții.

CNPP arată şi ce persoane pot beneficia de dispoziţiile acestui act normativ

Persoanele care solicită deschiderea drepturilor de pensie ulterior datei de 07.07.2020, inclusiv, respectiv data intrării în vigoare a actului normativ în discuție şi care au desfășurat activitățile menționate mai sus;

Persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 07.07.2020, care au desfășurat activitățile enunțate mai sus, valorificate în condiții speciale potrivit declarațiilor nominale depuse de angajatori sau asimilate acestora (valorificate în grupa I de muncă) și care pot solicita recalcularea drepturilor de pensie în baza OUG nr. 108/2020”, mai arată comunicatul CNPP.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI