Majorarea pensiilor și stabilitatea politică sunt importante pentru rating-ul României. Agenția Fitch Ratings avertizează: o mărire semnificativă a pensiilor române reprezintă un risc la adresa prognozelor fiscale de bază.
Fitch Ratings a precizat marți că propunerea Guvernului României vizând o creștere a pensiilor cu 14% din septembrie ar reduce provocările la adresa consolidării finanțelor publice comparativ cu o creștere de 40% bugetară anterior. Cu toate acestea, eventuala majorare va depinde de calculele politice precedente alegerilor.
Agenția de evaluare financiară subliniază că o majorare semnificativă a pensiilor rămâne un risc la adresa pronosticurilor fiscale de bază. Conform sursei citate, atât mărirea pensiilor, cât și stabilitatea politică sunt importante pentru ratingul de țară al României.
„Cu cât va fi mai mare majorarea pensiilor, cu atât va fi mai mare provocarea de a introduce măsuri de compensare care ar evita declanşarea acestui element sensibil pentru rating”, avertizează Fitch.
„O majorare de 14% a pensiilor ar creşte în mod permanent cheltuielile bugetare anuale cu 1-1,2 puncte procentuale din PIB începând cu 2021, în timp ce majorarea cu 40% ar creşte cheltuielile anuale cu 4 puncte procentuale”, potrivit agenției.
Totodată, Fitch este de părere că flexibilitatea bugetară este limitată și ar putea fi nevoie de cheltuieli suplimentare pentru a modera impactul crizei COVID-19, însă măsuri compensatorii, cum ar fi creșterea TVA, s-ar putea dovedi nepopulare, riscând, în plus, să afecteze revenirea economiei.
„Modul în care autorităţile vor răspunde la deteriorarea fiscală va influenţa şi decizia Fitch în ceea ce priveşte perspectiva negativă asociată ratingului suveran “BBB minus” acordat României. Cadrul fiscal din România este printre cele mai slabe din UE, iar progresele în ancorarea ţintelor fiscale pe termen mediu au fost limitate.
Există spaţiu pentru îmbunătăţire, în special având în vedere perspectivele unui sprijin substanţial din partea fondului UE, însă perspectivele politice incerte creează riscuri negative”, susţine Fitch.