O lege actualizată le va permite românilor care au locuit 30 de ani în zone cu poluare masivă să iasă mai devreme cu doi ani la pensie, fără penalizări. Lista localităților vizate a fost extinsă.
Klaus Iohannis a promulgat pe 10 septembrie legea potrivit căreia beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizări, persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum și pe o rază de 8 kilometri în jurul acestora.
Localităţile menţionate în lege sunt:Abrud, Baia de Arieș, Lupsa, Roșia Montană, Zlatna, Slobozia, Iacobeni, Vatra Dornei, Margina, Nădra, tomești, Berbesti, Râmnicu-Vâlcea.
Alte localităţi incluse în listă sunt: Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, TÂrgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Șoimuș, Teliuc, Uricani, Vețel, Vulcan.
Înconjurat de patru rafinării, Ploieștiul a fost mereu unul dintre cele mai industrializate orașe din țara noastră. Prelucrarea produselor petroliere și rafinarea țițeiului au adus multe locuri de muncă, dar și poluare.
„Aerul din Ploiești ucide 1000 de ploieșteni pe an, adică 3 pe zi, spune o statistică DSP. De asemenea, avem cel mai mare număr de bolnavi de cancer”, declară Camelia Radu, de la organizația ”Stop poluării orașului Ploiești”, pentru Știrile PRO TV.
”Buletinul de Făgăraș” ar putea reduce vârsta de pensionare. La cererea sindicaliștilor, Prefectura Brașov va cere ca Făgărașul să fie inclus în lista zonelor afectate de poluare. Dispoziția legală prevedea reducerea vârstei de pensionare cu doi ani pentru persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza emisiilor de amoniac și derivate.
Sindicaliștii consideră că omiterea Făgărașului din această listă este o discriminare și o inechitate față de cei care și-au desfășurat activitatea la societatea Nitramonia, o companie din industria chimică. Prefectul județului Brașov a preluat documentația prezentată în cadrul Comisie pentru a o transmite Ministerului Muncii, cu solicitatea de a iniția demersuri necesare pentru introducerea zonei Făgăraș în prevederile legii 263.