Pensii 2020. Ce îi așteaptă pe acești români la pensie, după 20 de ani de muncă

Pensii 2020. Ce îi așteaptă pe acești români la pensie, după 20 de ani de muncă
Pensii 2020. Ce îi așteaptă pe acești români la pensie, după 20 de ani de muncă

Grupa de vârstă 65+ ocupă locul opt în UE în ceea ce privește riscul de sărăcie, dar România se află pe primul loc în UE la riscul de sărăcie la grupa de vârstă 16-64 de ani, potrivit Eurostat. Poziționarea țării noastre printre primele locuri ale clasamentului ar putea să-i înfățișeze pe vârstnici sub nivelul mării, însă, peste 20-30 de ani. Specialiștii trag un semnal de alarmă: o populație mai mică, mai îmbătrânită, cu mai mulți pensionari decât salariați, iar pensiile de la stat ar putea să fie prea mici pentru a reprezenta un sprijin real la bătrânețe.

Bătrânii din România, condamnați la sărăcie. Ce îi așteaptă pe cei care vor fi la pensie peste 20 de ani

Președintele CFA România, asociația analiștilor financiari certificați internațional, Adrian Codîrlașu, este de părere că sistemul actual de pensii în care actualii salariați plătesc pentru actualii pensionari „funcționează atât timp cât populația crește, când sunt suficient de mulți angajați care să susțină pensionarii dintr-un anumit moment”. Drept urmare, peste 20-30 de ani, când numărul de pensionari va fi mai mare decât cel al salariaților, sistemul va deveni nesustenabil, explică specialistul pentru Europa Liberă. 

Pensii 2020. Ce îi așteaptă pe acești români la pensie, după 20 de ani de muncă
Foto: Documentaria.ro

În opinia celor avizați, primul mare șoc va veni, totuși, mult mai repede, în perioada 2030-2035, când generația decrețeilor va începe să se pensioneze, iar numărul de pensionări va crește cu aproximativ 60.000 – 70.000 de persoane anual, cu un sfert mai mult decât în mod normal.

Soluții

  • creșterea taxării
  • înghețarea pensiilor
  • majorarea vârstei de pensionare
  • creșterea gradului de colectare, în special că România are cel mai mic grad de colectare a TVA din UE.

„Soluția cea mai la îndemână în acest caz este creșterea vârstei de pensionare pentru a compensa faptul că oamenii trăiesc mai mult, au o stare de sănătate ceva mai bună până la vârste înaintate. Nu este neapărat o tendință universală, dar se întâmplă în anumite țări”, explică Ștefan Guga, expert în cadrul firmei de consultanță Syndex.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI