22 oct. 2018 | 13:23

Ce ar însemna pentru tine înghețarea salariilor în 2019

Social
Ce ar însemna pentru tine înghețarea salariilor în 2019

Guvernul vrea să limiteze cheltuielile pentru 2019, ca să menține ținta de deficit bugetar. În acest sens, prima lovitură e dată salariilor.

Guvernul a trimis Comisiei Europene un document în care se arată că salariile bugetarilor vor fi îngheţate din decembrie. Această schemă ar permite Guvernului condus de Viorica Dăncilă să ţină diferenţa dintre venituri şi cheltuieli sub nivelul maxim de 3% din Produsul Intern Brut, limita impusă de Bruxelles.

Asta înseamnă că salariile sunt tăiate cu echivalentul rației inflației. În plus creșterea dobânzilor va tăia și mai mult din puterea de cumpărare. Florin Cîţu, senator PNL, a dezvăluit documentul în weekend. Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe, a spus că este doar un scenariu de lucru.

Cheltuielile cu majorarea pensiilor în perioada 2019 – 2022 nu au fost luate în calcul, prevederile legii fiind încă în dezbatere publică. Cheltuielile cu pensiile vor creşte până la 8,1% în 2022, scrie în documentul transmis de Finanţe către Comisia Europeană.

Ce prevede documentul pentru înghețarea salariilor în 2019

Măsurile privind cheltuielile: îngheţarea salariului brut pentru angajaţii din sistemul public la nivelul din decembrie 2018 (legea salarizării unitare nu va fi aplicată) şi a voucherelor pentru vacanţă tot la nivelul din 2018, adică 1.450 de lei / angajat. Păstrarea numărului mediu de angajaţi din sectorul public la acelaşi nivel cu cel din 2018. Cheltuielile cu angajaţii vor scădea de la 9,1% din PIB în 2018 la 8,8% din PIB în 2019. 8,9% în 2020 ca să ajungă la un nivel de 8,5% în 2022.

Directorii firmelor spun însă că mărirea salariului minim nu deranjează Guvernul, pentru că lefurile trebuie plătite de companii. „Soluţiile sunt de acelaşi tip, adică dramatice. Unu: să disponibilizezi, doi: să tai de la investiţii, cum a făcut Guvernul în întreaga perioadă mărind salarii în sistemul public şi tăind de la investiţii”, a declarat Florin Jianu, președintele Consiliului Național pentru IMM-uri.

În plin scandal legat de îngheţarea veniturilor, ministrul Muncii a anunțat că Guvernul vrea să majoreze salariul minim brut chiar de luna viitoare. Adică să ajungă de la 1.900 de lei până la 2.080. În plus, de la anul ar trebui să se facă şi o diferenţiere în funcție de studii la salariul minim.

Bugetul pentru anul viitor va fi trimis Parlamentului la finalul lunii viitoare şi trebuie să prevadă fonduri pentru promisiunile făcute de guvern.

Parteneri