Guvernul a luat măsuri ferme în ceea ce privește pensiile din 2020. Anunțul categoric pentru toți pensionarii din țară. Ce nu vor mai avea voie să facă, în perioada următoare?
Statul a anunțat o nouă restricție pentru salarații din România care se pregătesc să iasă la pensie. Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 163/2020, salariații care au pauze în perioada de contribuție pentru pensie își vor putea plăti CAS-ul pentru până la șase ani de de neplată a contribuțiilor de asigurări sociale. Trebuie precizat, însă, că acest mecanism nu va avea niciun effect asupra ieșirii mai rapide la pensie.
Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 163/2020 privește doar contribuțiile pentru pensia pentru limită de vârstă. Astfel, românii nu își vor putea achita CAS-ul pentru a beneficia de pensionare anticipată sau pentru a crește pensiile aflate deja în plată. În plus, ordonanța nu se adresează românilor care au ieșit deja la pensie, în textul acesteia specificându-se doar persoanele care „nu au calitatea de pensionari”.
Mai mult, cei șase ani acoperiți de OUG 163/2020 nu trebuie să fie consecutivi. Este vorba doar despre o perioadă maximă pentru care se poate achita CAS-ul datorat statului.
Citește și: Oficial: toți românii vor ieși mai devreme la pensie dacă locuiesc în aceste localități. Lista actualizată
În prezent, mecanismul este deschis. OUG 163/2020 prezintă și modele de documente pentru aplicarea sa. Aceasta va fi valabilă până când intră în vigoare viitoarea lege a pensiilor, adică până la 1 septembrie 2021. Motivul? Viitoarea lege a pensiilor va aduce propriul mecanism de plată retroactivă a CAS-ului, destul de similar, dar care se va aplica pe perioadă nelimitată, potrivit avocat.net.
Decizia de a mări pensiile cu 40% a declanșat un val de reacții în rândul economiștilor. Agenţia de evaluare S&P Global Ratings a avertizat că această majorare ar declanşa o corecţie fiscală dezordonată, tocmai într-un moment în care economia se confruntă cu impactul pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.
„Credem că, dacă această majorare va rămâne în picioare, România va fi muşcat mai mult decât poate mesteca, fiscal vorbind. Dacă va fi implementată, o astfel de majorare considerabilă a cheltuielilor permanente, ar fi una dăunătoare pentru performanţele fiscale şi externe ale României şi, cel mai probabil, va provoca o corecţie bugetară dezordonată, cu repercusiuni asupra revenirii fragile a economiei după pandemia de Covid-19”, subliniază analiştii S&P, adăugând că următoarea revizuire de rating pentru România este programată pentru data de 4 decembrie.