Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) precizează că pensiile administrate privat prin Pilonul II au ajuns la active totale de 55,14 miliarde de lei în primul semestru al anului. Acestea sunt cu 26,15% peste nivelul corespunzător din anul 2018, echivalând în acest moment 11,64 miliarde de euro.
Din datele publicate de ASF reiese că la 30 iunie 2019 erau înregistrați 7,34 milioane de participanți la Pilonul II de pensie, cu aproape 1,26% mai mult față de sfârșitul anului 2018. De asemenea, la sfârșitul lunii iunie, valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 7.631 lei, cu 14,39% mai mult față de sfârșitul anului trecut.
„Activele fondurilor de pensii private au depăşit nivelul de 12 miliarde de euro la finalul semestrului I al anului curent şi au ajuns la o pondere de 5,8% în PIB. Fondurile de pensii private sunt investitori instituţionali importanţi în economie, iar investiţiile realizate prin BVB au contribuit, alături de alţi investitori instituţionali, la promovarea Bursei de la Bucureşti la statutul de piaţă emergentă de către agenţia FTSE Russell”, a declarat vicepreşedintele ASF, Dan Armeanu.
Pilonul II de pensii a fost introdus în 2008, în mod obligatoriu pentru toți angajații care aveau în acel moment până în 35 de ani și opțional pentru cei care aveau între 35 și 45 de ani.
Pilonul I de pensie reprezintă pensia pe care o persoană o primește de la stat, iar contribuția la acest pilon este obligatorie.
Pilonul III de pensie (pensia privată facultativă) este opțional. Acest tip de pensie este destinat creșterii resurselor financiare în momentul pensionării. Pentru Pilonul III nu există limită de vârstă, iar contribuția poate fi de până la 15% din veniturile brute realizate în fiecare lună.