Legea Pensiilor 2019. În ce condiții se pot pensiona mai devreme femeile

Legea Pensiilor 2019. În ce condiții se pot pensiona mai devreme femeile
În ce condiții se pot pensiona mai devreme femeile?

Legea s-a schimbat! Femeile pot ieși mai devreme la pensie de acum. Iată toate modificările legii de pensionare și toate condițiile conform căreia femeile vor avea dreptul să primească mai devreme pensia cu maximum cinci ani înainte de vârsta impusă!

Legea pensiilor 2019. Femeile pot să iasă mai devreme la pensie

Conform ultimelor schimbări ale legii pensiilor, femeile pot să iasă mai devreme la pensie decât bărbații. Maximul este de cinci ani, iar condițiile ce trebuie îndeplinite de acestea sunt destule. Mai exact, trebuie să dețină un stagiu de cotizare cu opt ani mai mare decât cel ce este cerut de lege ca stagiu. De subliniat ar fi faptul că reducerea vârstei de pensionare la cea de dinainte nu se poate cumula cu vreo altă reducere din lege.

„Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege”
Legea nr. 263/2010

Legea pensiilor 2019. Femeile se pot pensiona mai devreme. Care sunt condițiile?
Legea pensiilor 2019. Femeile se pot pensiona mai devreme. Care sunt condițiile?

„Se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate”

Conform dcbusiness.ro, legislația actuală prevede ca stagiul complet să fie de 35 de ani pentru femei. Odată atinsă vârsta de 63 de ani pentru pensionare și a stagiului complet de 35 de ani, se atinge treptat, prin cadrul eșalonării prevăzute de Legea pensiilor. Limita stagiului complet de cotizare și vârsta standard pentru pensionare se va indica în anul 2030. În anul actual, vârsta de pensionare a atins 61 de ani, cu stagiu complet de 31 de ani. De asemenea, pentr vârsta anticipată s-a menționat în documentul oficial că nu există penalizări la suma de bani cuvenită.

„Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă. Se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate”
Legea nr. 263/2010