Marele actor Florin Piersic, care a jucat în zeci de filme și are o carieră de actor cât o viață de om, este în continuare unul dintre cei mai iubiți artiști din România (probabil cel mai apreciat). Se pare că statul român nu este de aceeași părere, iar asta se vede din pensia pe care i-o oferă artistului.
Florin Piersic a jucat în sute de piese de teatru, dintre care amintim „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Gaițele”, „Oameni și șoareci” și „Dulcea pasăre a tinereții.” De asemenea, a jucat în piese de teatru televizate, precum „Visul unei nopți de iarnă” și „Ultima haltă în paradis.”
Actorul a jucat în zeci de filme și a câștigat de-a lungul timpului simpatia publicului, care îl îndrăgește și astăzi. Dintre filmele în care a figurat amintim „Ciulinii Bărăganului” (în care a debutat în 1957), ‘Răscoala” (1965), „Columna” (1968), „Mihai Viteazul” (1971), „Pintea” (1976), „Drumul oaselor” (1980), „Trandafirul galben” (1982), „Totul se plătește” (1987), „Eminescu versus Eminem” (2005).
Pentru cariera sa strălucită, Florin Piersic a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a, în 1967, „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice.”
De asemenea, actorul a fost decorat în 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc.”
După o viață dedicată scenei de teatru și filmului, Florin Piersic primește din partea statului român o pensie modestă, de doar 2.000 de lei. El mai beneficiază de o indemnizație de merit de la Unitatea Teatrală din România (UNITER), în valoare de 2.700 de lei.
După ce în urmă cu 2 săptămâni s-a scris că a fost internat în spital din cauza problemelor de sănătate, Florin Piersic a precizat că a fost vorba doar despre un control de rutină și că vrea să mai urce pe scenă mult timp de acum înainte.