Pensia alimentară 2024. Cum se stabilește și ce sancțiuni sunt pentru neplată

de: Anca Lupescu
07 11. 2023

Pensia alimentară se plătește în momentul în care doi părinți se despart, iar domiciliul este stabilit prin instanță la una dintre părinți. Cealaltă parte este obligată să plătească o sumă de bani lunar. Pensia alimentară 2024 se stabilește după niște criterii clare, iar neplata ei poate duce la sancțiuni. 

Cine plătește pensia alimentară și cum se calculează

Codul Civil reglementează pensia de întreținere cunoscută drept pensie alimentară.

Părintele rezident se ocupă de creșterea și îngrijirea minorului, iar părintele nerezident (care nu stă cu copilul) va participa la creșterea și îngrijirea minorului printr-o pensie de întreținere.

Vezi și: EXCLUSIV Câți bani primește Andreea Mantea pensie alimentară de la tatăl copilului ei. În ce relație este acum cu Cristi Mitrea

Codul Civil spune că obligația de întreținere se execută în natură și după caz, prin plata cheltuielilor pentru educare, îngrijire și pregătire profesională. 

Pensia de întreținere prin echivalent în bani poate fi stabilită procentual din veniturile părintelui nerezident sau într-un cuantum pecuniar fix.

Cuantumul fix al pensiei alimentare poate fi stabilit de către cei doi părți, iar cuantumul variabile depinde de numărul de copii. Părintele nerezident trebuie să plătească 1/4 din venit pentru un singur copil în întreținere, 1/3 din venit pentru doi minori în întreținere și 1/2 din venitul net pentru 2 sau mai mulți copii în întreținere.

Se plătește pensie alimentară până la 26 de ani, dacă copilul este student la zi. Obligația de întreținere poate fi majorată sau micșorată. 

Nu se mai plătește pensia alimentară atunci când copilul împlinește 18 ani și nu își continuă studiile, copilul are 18 ani și își încetează studiile sau când copilul are 26 de ani, indiferent dacă își continuă sau nu studiile.

Pensia alimentară 2024 – tot ce trebuie să știi

Când un cuplu care are copii divorțează, instanța de judecată precizează în hotărârea de divorț suma minimă pe care trebuie să o plătească fiecare părinte pentru a își crește copiii. Instanța stabilește un venit minim lunar pentru minor, iar pensia alimentară se calculează ținând cont de numărul de copii aflați în întreținere.

Citește și: EXCLUSIV Câți bani va plăti pensie alimentară George Burcea, după divorțul de Andreea Bălan. Suma este modică

Cât va fi pensia alimentară depinde de veniturile nete ale părintelui decăzut din drepturi, însă valoarea nu poate depăși jumătate din veniturile lunare nete ale părintelui nerezident (care nu mai locuiește cu copilul/copiii).

Legea spune că atunci când întreținerea este datorită de părinte, se stabilește până la 1/4 din venitul lunar net pentru copil. Pentru doi copii se stabilește 1/3 din venit, iar pentru trei săi mai mulți copii se stabilește 1/2 din venitul părintelui obligat la plata pensiei alimentare.

Ce se întâmplă dacă nu plătești pensia alimentară

Codul Civil explică faptul că părintele obligat la plata lunară a pensiei alimentare poate fi amendat dacă nu își respectă obligația. 

Află și: Câți bani va primi Anna Lesko pensie alimentară. Ce se va întâmpla cu băiețelul, după despărțirea de DJ Vinnie

El poate risca pedeapsa cu închisoarea, având în vedere ce scrie în Codul Penal: neplata cu rea credință a pensiei de întreținere este infracțiunea de abandon a familiei și se pedepsește cu închisoare sau amendă. 

Perioada de privare de libertate este cuprinsă între 6 luni și 3 ani pentru părintele care nu plătește pensia alimentară cu bună știință, nu plătește 3 luni la rând la timp sau abandonează ori lasă fără ajutor copilul. 

În fața legii, persoana trebuie să își plătească, în această ordine, datoriile: obligațiile de întreținere, contribuțiile și impozitele către stat, daunele cauzate proprietății publice prin fapte ilicite, acoperirea altor datorii.

Prioritatea numărul 1 este, așadar, pensia alimentară, stabilită de Codul Muncii. 

Pensia alimentară este un drept al minorului, iar neplata acesteia este infracțiune, dacă este făcut cu bună știință.

Se face o plângere de către reprezentantul legal al copilului minor în termen de 3 luni de la săvârșirea faptei, apoi autoritățile îl vor trage la răspundere pe părintele obligat la plata întreținerii minorului.