Pelerinaj la acest sfârşit de săptămână, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca

Pelerinaj la acest sfârşit de săptămână, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca
Pelerinaj la acest sfârşit de săptămână, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca

La acest sfârșit de săptămână, Episcopia Română Unită cu Roma, Greco – Catolică de Cluj – Gherla, organizează Pelerinajul eparhial la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Pelerinaj eparhial, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca

La pelerinajul eparhial din sărbătoarea Maicii Domnului sunt invitați preoții și credincioșii, la mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca. Cu acest prilej, se celebrează 100 de ani de la existența Congregației Maicii Domnului.

„Dintotdeauna, mănăstirile au fost căutate. Ştim cu toţii cât de importante erau pentru Episcopii Bisericii Române Unite mănăstirile, ce a însemnat Nicula, ce a însemnat Bixadul. Episcopii noştri, în special Fericitul Cardinal Iuliu Hossu era în mod constant prezent la Nicula. Noi, astăzi, ca Biserică, nu putem fi prezenţi în mod fizic la rugăciunile din cadrul Mănăstirii de la Nicula.

Dar aceasta nu ne împiedică să căutăm aceeaşi logică spirituală în realităţile pe care le avem, mai mult, suntem datori, suntem obligaţi să o facem. Fapt pentru care, fără a abandona mănăstirea de la Nicula, unde nu putem merge, trebuie să privim la realităţile frumoase pe care Dumnezeu le-a pus în viaţa noastră şi să retrăim ‘spiritul de la Nicula’ în mănăstirile pe care le avem în prezent”, a afirmat, potrivit comunicatului, Episcopul de Cluj-Gherla, Claudiu.

Credincioșii și preoții sunt așteptați la pelerinaj

Prima parte a celebrărilor este programată în seara de sâmbătă, în aer liber, începând cu ora 18:00, la altarul amenajat în curtea spațioasă a locașului monahal. Aici se va celebra slujba Vecerniei, apoi Paraclisul Maicii Domnului, iar la final un moment de rugăciune animat de tineri.

Pe 15 august, duminică, pelerinii sunt așteptați la Sanctuarul Arhiepiscopal Major, dedicat Maicii Preacurate. Sfânta Liturghie Arhierească solemnă va fi celebrată începând cu ora 10:30, la altarul din curtea Mănăstirii, de către Preasfințitul Claudiu.

Tradiția pelerinajelor la mănăstirile greco-catolice în marile sărbători dedicate Preasfintei Fecioare Maria au început înainte de anul 1948.

„An de an, zeci de mii de credincioşi din întreaga Transilvanie, şi nu numai, se reuneau în jurul marelui Arhiereu Iuliu Hossu – acum Fericit episcop martir -, la Mănăstirea de la Nicula, unde, ca urmare a decretelor emise de-a lungul timpului de către doi Suverani Pontifi (în anul 1767 – Sf. Papă Clement al XIII-lea şi, la 19 octombrie 1928, Papa Pius al XI-lea), dacă îndeplineau condiţiile prevăzute, puteau obţine darul indulgenţei plenare (un mare har acordat de Biserică prin care sunt şterse, vindecate, urmele păcatelor deja spovedite)”, arată sursa citată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI