„Poate că şi autorităţile ar putea să facă ceva, un baraj, ceva. Problema este că şi oamenii sunt de vină pentru că sunt neglijenţi, aruncă toate resturile pe marginea Someşului şi atunci când apa creşte, le ia”, spune o localnică.
Urmează ca Administrația Bazinală va curăța toate gunoaiele, deoarece ei au această responsabilitate de a acționa în interiorul albiei. Mai apoi, Primăria, alături de firmele de salubritate, va ridica deșeurile și le va transporta la rampa de gunoi. Activiștii de mediu spun că situația nu este nouă și că râul a ajuns depozit de deșeuri în ultimele decenii, majoritatea gunoaielor venind din Florești.
Primărie amendată pentru depozitarea gunoiului pe mulul unui râu
Primăria municipiului Baia Mare a fost amendată cu 50.000 de lei pentru depozitarea ilegală a gunoiului menajer și stradal pe malul râului Săsar, a precizat comisarul de mediu Claudia Simion. Potrivit acesteia, Primăria a depozitat în mod ilegal crezi, frunze și alte deșeuri pe strada Europa.
„Depozitul de deşeuri (din satul Săsăr, n.red.) este în procedură de autorizare, solicitată de proprietarul terenului, adică municipalitatea Băii Mari, însă doar pentru deşeuri inerte, nu şi pentru deşeuri menajere. (…) Pe lângă amendă, proprietarul, care este municipiul Baia Mare, trebuie ca până în 25 ianuarie 2022 să salubrizeze zona şi să transporte la un depozit autorizat deşeurile depozitate necontrolat, pentru readucerea terenului la starea iniţială”, a spus Claudia Simon, citată de Agerpres.
Mai mult de atât, a fost sesizat Serviciul de Gospodărie a Apelor Maramureș despre depozitarea ilegală a deșeurilor. Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a făcut un apel public către primar să onoreze datoriile în valoare de 26.5 milioane de lei către operatorul de salubrizare Drusal. Deocamdată, acesta nu a oferit un răspuns.