Un scandal uriaș a izbucnit în Baia Mare, acolo unde s-au descoperit acțiunile ilegale săvârșite de o asistentă medicală de la Serviciul de Medicină Legală. Femeia este acuzată că a ajutat mai mulți șoferi să nu aibă probleme cu legea, evitând dosare penale pentru conducerea sub influența alcoolului. Ce metodă folosea femeia?
Un caz șocant de corupție și falsificare de probe a ieșit la iveală în Baia Mare, unde o asistentă medicală de la Serviciul de Medicină Legală (SML) este acuzată că a ajutat cel puțin 10 șoferi băuți să scape de dosare penale prin diluarea probelor de sânge, astfel încât rezultatele să arate o alcoolemie cât mai aproape de zero. Această afacere ilegală a stârnit indignare și preocupare cu privire la integritatea aplicării legii .
Asistenta medicală este acuzată că, pentru o sumă cuprinsă între 5 mii de lei și câteva mii de euro, dilua probele de sânge ale șoferilor prin intermediul altui sânge, ser fiziologic sau apă. Cu cât alcoolemia scădea mai mult, tariful creștea, iar asistenta elibera ulterior buletine de analiză toxicologică cu concentrații mai mici de alcool în sânge decât cele reale. De exemplu, unii șoferi au cerut rezultate care să nu depășească limita de 0,80 mg/l alcool pur în sânge, deoarece aceasta reprezintă valoarea la care poliția deschide dosare penale pentru șoferii băuți.
Potrivit estimărilor efectuate de autorități, asistenta medicală ar fi obținut aproximativ 35 de mii de lei din această afacere ilegală. Ca urmare a acțiunilor sale, ea a primit o pedeapsă cu închisoarea până la 5 ani și 7 luni, însă avocatul său a contestat sentința, susținând că asistenta nu avea nicio atribuție în ceea ce privește analizarea probelor biologice, aspect care a fost trecut sub tăcere de procurori.
„Dânsa nu avea absolut nicio atribuție pe linia analizării probelor biologice, aspect trecut sub tăcere de către procurori”, a declarat Alexandru Rîșniță.
În prezent, asistenta medicală este plasată sub control judiciar, iar procesul este în desfășurare.De asemenea, există preocupări că aceasta ar fi putut modifica probele și în cazul altor șoferi prinși băuți sau drogați la volan. Procurorii continuă să investigheze acest caz pentru a identifica toate implicațiile și a asigura dreptatea și legalitatea în procesul penal.
Informația a fost confirmată și de directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare, care amenționat că femeia lucrează acum la Policlinica Sportivă ”unde își exercită atribuțiile profesionale în poziția de asistent medical până la finalizarea anchetei”, a spus Lucian Bogdan.
Se pare că femeia a fost descoperită după un accident în care a fost implicat un preot. Se pare că testul de la locul accidentului a indicat o alcoolemie de 0,52 în aerul expirat, iar rezultatul probelor biologice a iesit mult mai mic, fapt ce a atras suspiciuni și a fost demarată o anchetă pentru descoperirea adevărului.