Dacă ești un șofer responsabil, știi că nu ai voie să pui alcool în gură, mai ales dacă te urci la volan. Dar, și în aceste condiții, este important să știi ce alcoolemie iese dacă ai băut o bere. De altfel, a apărut online și testul făcut de un polițist de la Rutieră.
Nu puține au fost anunțurile despre accidente produse pe fondul consumului de alcool, multe dintre acestea soldate cu pierderi de vieți omenești.
Când vă gândiți la o testare de alcoolemie, vă puteți imagina un alcooltest la un control în trafic. Dar s-ar putea să aveți nevoie de unul și din alte motive. Și există mai mult de un tip.
Pentru a vă verifica alcoolemia, medicul dumneavoastră folosește un ac pentru a vă lua sânge din braț și a măsura cantitatea de alcool. Celelalte teste pe care le-ați putea face pentru depistarea alcoolului, cum ar fi testul de respirație sau testul de urină, nu folosesc probe de sânge.
Fiecare dintre aceste teste are același scop, și anume să verifice cât de mult alcool se află în corp. De obicei, obțineți un rezultat numit concentrație de alcool în sânge (CAS). Este un număr mic, de exemplu 0,05.
Cu cât alcoolemia este mai mare, cu atât mai mult alcool se află în organism, iar acest lucru îți afectează judecata, controlul și multe alte lucruri.
Deși berea este considerată aliment, gradul de alcool pe care-l are poate varia, iar asta se va reflecta în testul pe care un polițist ți-l va face.
Conform specialiștilor, există o relație între concentrația de alcool din sânge (concentrația de alcool în sânge – CAS) și efectele alcoolului, deși aceasta variază de la o persoană la alta. La o persoană de constituție medie, o băutură standard va crește alcoolemia cu aproximativ 0,01 până la 0,03% într-o oră.
Ceea ce mai trebuie reținut este că testul de alcoolemie poate găsi alcool în sânge până la 12 ore după ce ați băut.
În ceea ce privește berea și ce alcoolemie iese dacă ai băut o bere, un ofițer de la Poliția Rutieră a făcut experimentul și, la final, a constatat că valoarea afișată pe aparatul de testare a alcoolemiei arăta 0,28, ofițerul spunând că ”Nu mă așteptam să fie o valoare așa de mare, probabil că e așa și din cauza faptului că am făcut testul imediat după ce am terminat berea.”
Ofițerul a refăcut testul, la aproximativ 15 minute de la introducerea în organism a unei singure beri, iar la acest nou test echipamentul de testare arăta 0,09, asta însemnând de fapt contravenție și amendă de puțin peste 1300 de lei, dar și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de cel puțin 90 de zile.
Vezi și: Țara unde alcoolul și canabisul se vând doar persoanelor vaccinate. Decizia de ultim moment
După alte 15 minute a reluat testarea, iar la acest moment etilotestul arăta 0,08, ceea ce se încadrează în termenii legali enunțați anterior.
Așdar, chiar și o bere băută la sete ar putea să-ți aducă mari probleme, mai ales dacă iei decizia de a te urca la volan și să pleci la drum. Mai bine pieton, decât șofer kamikaze!.