08 iun. 2022 | 15:46

Pe ce dată pică Rusaliile în 2022. Urmează o nouă minivacanță pentru români

Diverse
Pe ce dată pică Rusaliile în 2022. Urmează o nouă minivacanță pentru români
Românii vor putea sta acasă, sau ieși la iarbă verde.

Pe ce dată pică Rusaliile în 2022 și ce este bine să faci de această sărbătoare. Ca în fiecare an, creștinii vor sărbătorii în curând Rusaliile. Conform calendarului ortodox, anul trecut una din importantele sărbători creștine a fost pe 20 iunie, picând într-o duminică. Anul acesta va pica pe data de 12, iar pe 13 iunie se sărbătorește „Lunea Rusaliilor”. În această perioadă românii vor beneficia de o nouă minivacanță.

Semnificația Rusaliilor

Rusaliile reprezintă sărbătoarea creștină anuală care comemorează coborârea Duhului Sfânt asupra ucenicilor lui Iisus după înălțarea sa de pe pământ la cer, în ziua Înălțării. Ea cade întotdeauna în a opta duminică după Paște.

Rusaliile înseamnă „a cincisprezecea zi„. Este sărbătorită în a 50-a zi a sezonului pascal. Unele confesiuni creștine consideră că este ziua de naștere a bisericii creștine și o sărbătoresc ca atare. Ea poate cădea la 10 mai și până la 13 iunie.

În Regatul Unit, Rusaliile sunt cunoscute și sub numele de WhitSunday, ceea ce înseamnă „Duminica albă”, nume derivat de la hainele albe pe care le purtau cei nou botezați în această zi. Rusaliile sunt urmate de Lunea Rusaliilor, o sărbătoare publică în multe țări cu tradiții creștine.

La începutul secolului al XV-lea, un cleric augustinian, John Mirk, a propus un motiv alternativ pentru acest nume. Mirk i-a sfătuit pe enoriașii săi din Shropshire că adevărata semnificație a zilei de Whitsunday era „spirit” mai degrabă decât „alb”, deoarece aceasta era ziua în care Duhul Sfânt le-a insuflat apostolilor cunoaștere și înțelegere, spirit, și înțelepciune.

De ce se numește Duminica Rusaliilor?

Această zi sfântă creștină comemorează venirea Duhului Sfânt sub formă de flăcări la apostoli și la alți adepți ai lui Iisus Hristos, așa cum este consemnat în Noul Testament în Faptele Apostolilor 2:1-31, a cincea carte a Noului Testament al Bibliei.

Duhul Sfânt le-a permis apostolilor să vorbească în alte limbi și au început să propovăduiască cuvântul lui Iisus evreilor care se aflau la Ierusalim cu ocazia sărbătorii Shavuot (Sărbătoarea Săptămânilor sau Rusalii). În Germania, Rusaliile se numesc „Pfingsten” și adesea coincid cu începutul multor activități în aer liber și de primăvară.

Pe ce dată pică Rusaliile în 2022. Tradiții și obiceiuri

Mulți creștini, inclusiv cei din Romnia, recunosc Coborârea Duhului Sfânt ca fiind nașterea Bisericii. Conform calendarului ortodox, anul acesta va pica pe 12 și 13 iunie. Pe 12 vor fi Rusaliile, iar pe 13 iunie se sărbătorește, așa cum spuneam, Lunea Rusaliilor.

Conform legislației, fiind considerată una din cele mai importante sărbători creștine, românii vor avea parte de o minivacanță în aceste zile. Cu alte cuvinte, inclusiv în ziua de luni, 13 iunie, românii vor putea sta acasă, sau ieși la iarbă verde.

În perioada acestei mari sărbători, de Rusalii, sunt mai multe tradiții și obiceiuri. Majoritatea sunt păstrate peste timp. În anumite zone din țară, de Rusalii sătenii duc la biserică crenguțe înflorite de tei și nuc. După ce acestea sunt sfințite, își împodobesc casele, spunând că așa pot alunga spiritele rele.  Țăranii, în trecut, foloseau aceste plante, ascunzându-le în sân, pentru a îndepărta ielele.

Una din cele mai cunoscute tradiții, în perioada Rusaliilor, este celebrul „Dans al Călușarilor”, regăsit în Oltenia. Dansul are loc în a doua zi de Rusalii, iar dansatorii colindă fiecare casă în parte pentru a alunga spiritele rele. Obiceiul mai spune că dansatorii sunt întâmpinați cu frunze de nuc, usturoi, pelin, apă și sare, iar în unele cazuri li se dau și ceva bani.

În Ardeal loc un alt obicei vechi, numit „Împănatul boului”. După e și numele, personajul principal este un bou împodobit cu flori. Preotul satului va sfinții atât mulțimea, cât și animalul. Spre finalul zilei, animalul va fi eliberat, iar o fată tânără trebuie să-l stăpânească și să ocolească cu el o masă de trei ori. Dacă va reuși, tânăra în anul următor va deveni femeie la casa ei.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Zodii care își pierd partenerii la sfârșitul lui noiembrie. Nu are sens să se mai chinuiască
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim este incomensurabilă
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se TERMINĂ RĂZBOIUL în UCRAINA! Au anunțat data. KIEVUL a lansat RACHETELE în RUSIA
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată noul iubit al Ceraselei de la Insula Iubirii. Primele declarații despre bărbatul care l-a înlocuit pe Rareș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro