Paznicul personal al cuplului Ceaușescu, dezvăluiri despre fuga dictatorilor și „atentatul” la viața tovarășei: „Dacă făcea asta, poate că nu l-ar mai fi împușcat”

Paznicul personal al cuplului Ceaușescu, dezvăluiri despre fuga dictatorilor și
Paznicul personal al cuplului Ceaușescu, dezvăluiri despre fuga dictatorilor și "atentatul" la viața tovarășei

Florin Marinescu, paznicul personal al cuplului Ceaușescu, a făcut dezvăluiri despre fuga dictatorilor și ”atentatul” la viața tovarășei. Actualul profesor de arte marțiale a asistat la momente despre care nu mulți știu, astfel că a adunat povești pe care acum le-a dat mai departe.

Paznicul personal al cuplului Ceaușescu, dezvăluiri despre fuga dictatorilor

Fosta gardă de corp a cuplului Ceaușescu, Florin Marinescu, a asistat la un moment din fuga dictatorului, în decembrie 1989. Marinescu a lucrat ca paznic personal al cuplului prezidențial, dar a fost implicat și în acțiuni de escortă ale lui Papa Ioan Paul al doilea și Michael Jackson. Actual profesor de arte marțiale, Marinescu a făcut parte din ”Flotila de aur” de caiac-canoe a României și a fost coleg de generație cu Ivan Patzaichin.

Paznicul personal al cuplului Ceaușescu, dezvăluiri despre fuga dictatorilor și
Florin Marinescu, garda de corp a cuplului prezidențial

A renunțat la sport în anul 1986 și a ajuns în armată, unde a fost cooptat în trupele speciale antitero, apoi a fost antrenat de specialiștii din cadrul Mossad și SAS. Drumurile l-au adus la Palatul Snagov, unde a avut de furcă cu prețențioasa Elena Ceaușescu.

Povestea ”atentatului” la viața tovarășei

”Odată s-a împiedicat pe scări, din cauza tocurilor. A căzut şi apoi a urmat iureşul, spunea că noi am încercat un atentat la viaţa ei”, a povestit Marinescu, care a adăugat că asprimea sa îl făcea des pe Ceaușescu să fugă des de lângă ea.

„El avea obiceiul să mai iasă la jogging. Pleca de la Vila 10 şi se ducea să alerge în pădurile de lângă palat ca să mai scape de ea. El nu era aşa rău ca ea, avea momente dese de omenie”, mai spune fostul sportiv.

22 decembrie 1989

Printr-un decret al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN) semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional. 25 decembrie 1989 a adus judecarea cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu de acest tribunal în cadrul unui proces sumar.

Paznicul personal al cuplului Ceaușescu, dezvăluiri despre fuga dictatorilor și
Dumitru Mazilu, Ion Iliescu și Petre Roman – liderii de facto ai CFSN

Sfârșitul: condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței. Ziua de 22 decembrie l-a prins pe Marinescu la Snagov. Fosta gardă de corp a cuplului prezidențial rememorează că l-a simțit pe Ceaușescu ezitant când a urcat în elicopter.

„A pus picioarul pe scară, s-a oprit cam jumătate de minut, uitându-se spre noi. Cred că se gândea să rămână cu noi, iar dacă făcea asta poate că nu l-ar mai fi împușcat”, a povestit fostul sportiv, conform adevărul.ro.