Mesajul lui Tudor Chirilă pentru Biserica Ortodoxă: ”Dumnezeu le spune preoților cu cine să voteze enoriașii lor?”

Mesajul lui Tudor Chirilă pentru Biserica Ortodoxă: ”Dumnezeu le spune preoților cu cine să voteze enoriașii lor?”
Mesajul lui Tudor Chirilă pentru Biserica Ortodoxă

Tudor Chirilă a transmis un mesaj critic către Biserica Ortodoxă Română înaintea alegerilor europarlamentare din 26 mai. Supărat că unii preoți fac politică în biserică în loc de slujbă religioasă, artistul îi întreabă pe liderii Bisericii dacă „Dumnezeu le spune preoților cu cine să voteze enoriașii lor.”

Prezent în Piața Victoriei pe 19 mai la manifestația „Toți pentru Europa”, organizată cu scopul de a încuraja românii să voteze la alegerile europarlamentare, Tudor Chirilă a susținut un recital și a vorbit în fața miilor de oameni prezenți. Artistul a criticat preoții care fac politică în biserici, în loc să Îl slujească pe Dumnezeu.

Mesajul lui Tudor Chirilă pentru Biserica Ortodoxă

„De 15 ani merg la Biserica Stavropoleos, nu sunt un practicant, dar din când în când merg la biserică pentru a găsi o relaţie cu Dumnezeu şi întrebarea este: în ziua de astăzi unde este Dumnezeu? Şi mă gândesc la copiii abuzaţi în Brazilia şi în Irlanda de Biserica Catolică şi de preoţii Bisericii Catolice, mă gândesc la cazurile de abuzuri din Biserica Ortodoxă, mă gândesc la implicarea Bisericii Ortodoxe, care îşi înjură enoriaşii şi le spune cu cine să voteze.

Eu v-aş ruga ca în seara asta, pe parcursul concertului nostru, să rămânem în afara scandărilor politice, pentru că aş vrea ca noi să nu devenim muniţie pentru ei. Dar am o întrebare pentru Biserica Ortodoxă: dacă noi suntem într-un stat secular sau nu? Dacă Dumnezeu le spune preoţilor, care se presupune că sunt hăruiţi, cu cine ar trebui să voteze enoriaşii lor? După aia ne întrebăm de ce lumea nu mai merge la biserică. Pentru că Dumnezeu, se pare, nu mai este în biserică.

Şi atunci întrebarea este: unde este Dumnezeu? Şi singurul răspuns pe care eu l-am găsit până acum este că El este încă, în aceeaşi măsura precum diavolul, în fiecare dintre noi. Aşa că lupta este a noastră, personală. Cred că despre asta este şi cântecul ăsta. Dacă noi nu trebuie să îndemnăm pe cineva să voteze cu cineva, aş vrea ca nici preoţii să nu mai facă asta şi să-şi respecte misiunea pentru care au absolvit Insitutul Teologic şi pentru care au fost hăruiţi şi să nu-şi mai bată joc de enoriaşii care vin acolo cu sufletul deschis să caute alinare. Să-şi facă profesia”, a spus Tudor Chirilă.