Papa Francisc a început o serie de vizite în Europa de Est, în țări majoritar ortodoxe. Din păcate pentru el, Biserica Ortodoxă nu este foarte încântată de inițiativă.
Suveranul Pontif a inițiat seria vizitelor din care va face parte peste câteva zile și România. Duminică dimineață a început vizita în Bulgaria și Macedonia de Nord. Interdicțiile impuse preoților ortodocși de către Biserica Ortodoxă ne arată însă că deplasarea Papei nu este un pretext de bucurie pentru toată lumea.
Conform celor de la Reuters, există numeroase sensibilități în relația dintre cele două biserici în cele două țări balcanice. Mai mult decât atât, bisericile ortodoxe din cele două țări au numeroase conflicte interne, particularități care au afectat și relația cu catolicii. Majoritatea problemelor pleacă de la faptul că persoanele de rit catolic se află în minoritate. Bulgaria, o țară cu 7,1 milioane de locuitori, are doar 58.000 de catolici, iar în Macedonia de Nord, din cei 2 milioane de locuitori, doar 15.000 sunt catolici.
În teorie, scopul vizitei de trei zile a Papei Francisc este exact îmbunătățirea relațiilor cu Biserica Ortodoxă. Probabilitatea însă ca demersurile să se reflecte într-un succes este minoră. Suveranul Pontif a insistat în mai multe rânduri pe apropierea celor două ramuri ale Creștinismului, separate din anul 1054, de la Marea Schismă.
Ca să înțelegi mai bine dificultățile cu care se confruntă Papa Francisc, din cauza Bisericii Ortodoxe, poți avea în vedere câteva interdicții publicate în ultimele zile. Liderii Bisericii Ortodoxe Bulgare au ordonat preoților săi să nu ia parte la rugăciuni și slujbe împreună cu Papa, pentru că legile nu permit acest lucru. Suveranul Pontif se va întâlni, însă, cu Patriarhul Neofit și va vizita catedrala ortodoxă din Sofia. Îndârjirea oficialilor ortodocși pare să fi fost declanșată și de faptul că invitația la adresa Papei a venit din partea autorităților statului bulgar, iar ei nu au fost consultați în acest sens.
Conform Hotnews, ortodocșii bulgari sunt printre cei mai duri, când vine vorba de relațiile cu Biserica Catolică. Aceasta e singura comunitate ortodoxă care a boicotat cele mai recente întâlniri organizate în cadrul dialogului oficial ortodox-catolic și a boicotat și Consiliul Pan-Orthodox din 2016.