Pastilele de iod, disponibile de astăzi în farmacii pentru toți românii. Câte și cum le putem achiziționa

Pastilele de iod, disponibile de astăzi în farmacii pentru toți românii. Câte și cum le putem achiziționa
Pastile de iodură de potasiu au fost distribuite în mai multe farmacii

Ministerul Sănătății a anunțat distribuirea în farmacii a pastilelor de iod, începând de astăzi. Astfel, timp ce șapte zile, Direcțiile de Sănătate Publică vor asigura distribuția comprimatele în farmaciile stabilite de Ministerul Sănătății, lista fiind făcută public. Deși teoretic pot fi achiziționate de oricine, recomandarea este făcută cu precădere pentru copii și de femeile sub 40 de ani, în cazul unui accident nuclear.

De ce ai nevoie pentru a le putea obține

Potrivit ultumelor informații transmise de Ministerul Sănătății, comprimatele se eliberează doar pe baza unei rețete de la medicul de familie. Acestea se pot elibera și preventiv, însă administrarea se face exclusiv în cazul unui atac nuclear, la indicația autorităților competente.

În cursul zilei de marți, Ministerul Sănătății a publicat, în transparență decizională, un proiect de Ordin de ministru ce reglementează distribuirea pastilelor de iodură de potasiu.

Astfel, instituția va oferi tabletele de iodură de potasiu 65 mg comprimate, în scop preventiv, punându-le la dispoziția cetățenilor prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis.

La rândul lor, farmaciile sunt obligate să le ofere cetățenilor o fișă informativă privind modul de administrare. Înainte de a le ridica din farmacii, cetățenii vor fi puși să semneze un acord prin care confirmă că au înțeles scopul și contextul în care se administrează pastilele.

„Precizăm faptul că în farmacii vor fi disponibile în mod gratuit materiale informative cu privire la utilizarea corectă a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg.Comprimatele de iodură de potasiu se administrează NUMAI în caz de incident nuclear, la indicațiile autorităților”, a transmis Ministerul Sănătății.

De menționat este faptul că, persoanele care nu sunt înscrise la niciun medic de familie pot apela la orice cabinet medical de familie, urmând a completa o declarație pe propria răspundere privind înțelegerea contextului în care primește comprimatele.

Potrivit ordinului eliberat de Ministerul Sănătății, pastilele de iodură de sodium vor fi disponibile în farmacii timp de șase luni, ulterior, toate stocurile rămase vor fi predate împreună cu acordurile semnate de pacienţi şi prescripţiile medicale.

Cine stabilește cantitățile distribuie în fiecare farmacie

Cantitățile distribuite către farmaciile vor fi stabilite de Direcțiile de Sănătate Publică Județene și a municipiului București, cu avizul Ministerului Sănătății. Potrivit ordinului MS, medicii de familie vor distribui la prima consultație programată o prescripție medicală privind ridicarea preventivă a comprimatelor de iodură de potasiu.

„Medicul de familie, începând cu prima consultație acordată, inclusiv pentru consultațiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil.

Pentru pacientul minor aflat în evidența proprie, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia, prescripția medicală pe numele pacientului minor. După eliberarea prescripției medicale, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se ridică din farmaciile din listă”, se arată în ordinul MS.

Află toate informațiile și recomadările privind administrarea comprimatelor de iodură de potasiu aici.