Cum se face distribuirea de iodură de potasiu către români. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Cum se face distribuirea de iodură de potasiu către români. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu către populație a fost stabilită printr-un ordin care a fost recent publicat în Monitorul Oficial. Respectivul ordin prevede felul în care se va face distribuția de pastile către cetățeni.

Ordinul privind distribuirea de iodură de potasiu, publicat în MO

În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a ordinului, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti transferă comprimatele de iodură de potasiu 65 mg către farmaciile comunitare, cu sprijinul companiilor de distribuţie de medicamente”, conform Ministerulului Sănătăţii.

Cetățenii trebuie să se adreseze medicului de familie, care va prescrie o rețetă medicală, iar în baza ei, farmaciile vor elibera comprimatele de iodură de potasiu de 65 mg.

Ordinul prevede că aceste comprimate vor fi distribuite gratuit oamenilor de către farmacii.

Totodată, lista farmaciilor care vor distribui pastile gratis, pe baza rețetelor, este disponibilă pe pagina Ministerului Sănătății. 

Comprimatele se vor administra doar în caz de incident nuclear, atunci când autoritățile vor indica necesară această măsură.

„Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică.

Cum se administrează pastilele

„Se va administra numai doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă”, spune Ministerul Sănătății. 

„Medicamentul se administrează în doză unică după cum urmează: Adulți și copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod)

Copii cu vârsta între 3—12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod)

Copii cu vârsta între 1 lună—3 ani: 1/2 de comprimat (echivalent cu 25 mg iod)

Nou-născuți (cu vârsta până la 1 lună): 1/4 de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod)”, scriu autoritățile.

Citește și: