Paște 2020. Cum se va împărți, de fapt, anafura în acest an, dacă bisericile rămân închise

Paște 2020. Cum se va împărți, de fapt, anafura în acest an, dacă bisericile rămân închise
Reguli BOR pentru Paște 2020. Cum vor lua românii lumina sfântă

În anul 2020, Paștele ortodox pică pe 19 aprilie, în vreme ce Paștele catolic pică pe 12 aprilie, data celebrării neschimbându-se în contextul pandemiei. În schimb, ceea ce s-ar putea modifica, dacă bisericile rămân închise, este distribuirea anafurei.

Paște 2020. Cum se va împărți anafura, dacă bisericile rămân închise

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, cere ca bisericile să poată fi deschise pentru enoriași în noaptea de Paști, cu respectarea normelor de siguranță medicală. Mesajul vine în contextul în care ierarhul spune că a observat că există alte locuri în societate unde oamenii sunt liberi să circule, respectând normele de siguranță medicală, se arată într-un mesaj video. „Iată, numai bisericile sunt închise, celelalte instituții primesc câte unul la distanță, dar nu resping pe nimeni. Nădăjduim să găsim înțelegere”, spune IPS Teodosie.

Dacă nu se va găsi înțelegere, Arhiepiscopia Clujului anunță că, în acest an, anafura de Paște va fi distribuită acasă credincioșilor de către voluntari, sub formă de prescuri mici sau pâini ambalate direct de brutării, alături de un pahar etanș ori sticluță cu vin, într-o pungă de plastic sigilată. Pachetele vor fi lăsate la ușa casei credincioșilor, astfel micșorând contactul direct, potrivit unui comunicat emis de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Paște 2020. Cum se va împărți, de fapt, anafura în acest an, dacă bisericile rămân închise
Anafura, adusă acasă de voluntari

„Pentru pregătirea pâinii și a vinului pentru Paște se vor folosi doar prescuri mici sau pâinișoare mici, ambalate în plastic direct de brutării, nu vor fi tăiate, ci se vor așeza alături de recipientul cu vin, pahar etanș sau sticluță, într-o pungă de plastic, care va fi sigilată. Acestea vor fi sfințite după Sfânta Liturghie din Joia Mare și vor putea fi împărțite credincioșilor la casele lor imediat după sfințirea lor, până în Duminica Învierii.

Paștile nu se vor distribui la biserici, ci vor fi trimise credincioșilor, la solicitarea acestora la casele lor, cu ajutorul consilierilor parohiali și a echipelor de tineri voluntari. Pachetul cu sfintele Paște va fi lăsat la ușa casei credincioșilor, minimizând cât mai mult contactul direct cu aceștia”, este notat în document.

Slujba Învierii Domnului se va săvârși noaptea

Cât despre slujbele religioase din Săptămâna Patimilor, acestea se vor face numai în interiorul bisericilor, cu ușile închise, de către preoți și cântăreți, iar la Denia Prohodului Domnului nu se va înconjura sfântul lăcaș.

„Slujba Învierii Domnului se va săvârși noaptea, la ora 00.00, doar în interiorul bisericii, fără înconjurarea acesteia, iar imediat după chemarea „Veniți de luați lumină!”, preoții vor cânta de trei ori „Hristos a Înviat!”, pentru ca și credincioșii să poată cânta troparul Învierii de la casele lor împreună cu noi. Apoi slujba își va urma tipicul firesc în interiorul sfântului lăcaș”, este precizat în comunicat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI