Mulți dintre români au sesizat stolurile de păsări nocturne care parcă invadează orașele din România. Concret, este vorba despre ciufii de pădure care își fac din ce în ce mai mult simțită prezența. Ce au spun specialiștii?
Ciufii de pădure se mută la oraș! Mulți dintre români au remarcat apariția unor păsări călătoare care au pătruns din ce în ce mai mult în oraș. Este vorba despre un soi de bufnițe care își amenajează cuiburile tot mai aproape de blocuri în timpul iernii.
Prezența oamenilor nu este deloc un deranj pentru ele, dar sunt nevoite să se mute din oraș în oraș pentru a-și găsi hrana mai ușor. Păsările nocturne pot fi zărite foarte rapid, în copacii mai goi.
Specialiștii au găsit câteva zeci doar în copacii dintr-un singur cartier din Târgu Mureș. Biologii încearcă să adune date cât mai multe despre ele, motiv pentru care au creat o aplicație prin care oricine poate semnala prezența lor. Ciufii trăiesc de regulă în pădure, dar și-au extins raza de căutare a hranei în special în sezonul rece.
Iulia Vizi, reprezentant Asociația Grupul Milvus: “Numerotăm locul, specia, data, facem fotografii… Totul ne ajută să ținem o evidență”.
Marton Attila, ornitolog: “Se urbanizează din ce în ce mai mare măsură. Probabil, din cauza abundenței de hrană, nu au prădătorii naturali pe care i-ar avea în pădure. Nu știm foarte exact motivul. Probabil este mai cald”.
Lorinc Barbos, biolog Asociația Grupul Milvus: “Este singura specie de bufniță care formează aceste locuri de aglomerare pe perioada de iarnă”.
Localnicii nu sunt foarte încântați de bufnițe, dar ornitologii susțin că bufnițele aduc beneficii zonelor urbane. Unii dintre români iau aminte vorbe din popor care indică faptul că asemenea păsări aduc ghinion și o soartă rea. Ciufii de pădure sunt păsări nocturne, de talie medie. Corpul lor are până la 37 de centimetri și anvergura aripilor poate atinge chiar și un metru.
Localnică: “Foarte foarte multă murdărie”.
Localnică: “Ce nu îmi place mizeria, în rest nu mă deranjează”.
Alexandru Stermin, ornitolog: “Vin și reglează populația de rozătoare.Și atunci ciufii devin principal specie de pasăre care în oraș reglează populația de micromamifere”. (Sursa: știrileprotv.ro)
Specialiștii au numărat 1.703 de astfel de bufnițe în nu mai puțin de 94 de localități. Cele mai multe au ajuns în Satu Mare – 270.