Proiectul de lege cu privire la parteneriatul civil va fi depus de politicieni de la toate partidele, spre nefericirea BOR, CpF și a tuturor susținătorilor referendumului care nu a fost validat.
Proiectul urmează să fie depus în Parlament săptămâna viitoare și este bazat pe proiectul propus de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Proiectul CNCD, realizat cu sprijinul asociației Accept și susținut de organizațiile neguvernamentale precum Coaliția Anti-Discriminare și MozaiQ, le oferă drepturi și persoanelor de același sex.
Cu toate că drepturile oferite sunt similare cu cele ale căsătoriei civile, deputatul PSD Petre Florin Manole spune că cele două nu trebuie comparate. De asemenea, el a precizat că inițiativa nu este un rezultat al eșecului referendumului, ci a motivării Curții Constituționale a României de acum o săptămână (CCR recunoaște că și cuplurile gay căsătorite în străinătate sunt familii).
Proiectul parteneriatului civil este realizat atât în sprijinul peroanelor heterosexuale care nu vor să se căsătorească, cât și persoanelor de același sex, care vor avea protecție din partea legii. Legea va face referire la regimul impozitelor și taxelor, accesul la sănătate, moștenirea, bunurile comune etc. De asemenea, va fi menționat faptul că persoanele de același sex nu vor avea dreptul să adopte copii.
Printre inițiatorii proiectului îi regăsim pe deputații Iulian Bulai și Cristian Ghinea din USR, din partea UDMR, Csoma Botond și Izabela Ambruș, din partea ALDE, Steluța Cătăniciu, iar inițiativa va fi coordonată de PSD prin Victor Negrescu, ministrul pentru Afaceri Europene, care a fost desemnat de Liviu Dragnea.
Inițiatorii trebuie să mai decidă locul în care va fi încheiat parteneriatul civil – la notar sau la starea civilă, dar și la regimul moștenirilor. Cel mai probabil, parteneriatul va putea fi întrerupt la notar, iar împărțirea bunurilor va fi efectuată prin proces, în cazul în care nu va exista o înțelegere comună.