Pierderea mirosului și gustului este un efect cunoscut al coronavirusului, însă tot mai multe persoane se confruntă cu o altă problemă, și anume, mirosuri neplăcute vreme de luni de zile după vindecare.
Astfel că mai mulți pacienți au susținut că după ce s-au vindecat de coronavirus, percep diferit mirosurile, într-un mod neplăcut. Ei spun că totul în jur miroase a pește, sulf sau alte mirosuri ciudate. Această afecțiune poartă numele de parosmie. Parosmia este modificarea mirosului care poate afecta pacienții vindecați de coronavirus, indiferent de vârstă.
De altfel, Nirmal Kumar, profesor și medic ORL, menționează că acest simptom este unul ”unic și foarte ciudat”. Profesorul s-a numărat printre primii medici care au descoperit pierderea mirosului – anosmia – ca indicator al infecției cu covid-19, încă din luna martie 2019. Nirmal Kumar a cerut ca pierderea mirosului să se adauge pe lista oficială a simptomelor de coronavirus, cu câteva luni înainte ca asta să se întâmple.
Dar acum, mii de pacienți tratați pentru anosmie pe termen lung, se confruntă cu parosmie. Medicul a afirmat că pacienții ”experimentează halucinații olfactive”, iar „simțul mirosului este distorsionat și extrem de neplăcut”. Medicul a mai spus că este o problemă ”foarte deranjantă pentru pacienți, care afectează semnificativ calitatea vieții acestora”.
”Acest virus are o afinitate pentru nervii cranieni și, în special, pentru nervul care controlează simțul mirosului. Dar, probabil, afectează și alți nervi și afectează, credem noi, neurotransmițătorii – mecanismele care trimit mesaje către creier. Unii oameni raportează halucinații, tulburări de somn, modificări ale auzului”, a declarat medicul, potrivit news.sky.com.
De asemenea, alte simptome de coronavirus pot fi și anumite erupții cutanate, opt la număr, spun specialiștii de la King’s College din Londra și Asociația Britanică a Dermatologilor. Potrivit datelor publicate, erupțiile pot apărea înainte, în timpul sau după celelalte simptome, și chiar săptămâni mai târziu.
”Asocierea dintre anumite erupții cutanate și COVID-19 a devenit din ce în ce mai clară, iar capacitatea de a le recunoaște este crucială pentru reducerea răspândirii bolii”.
„Am creat această galerie de imagini cu erupții cutanate provocate de COVID-19, astfel încât cadrele medicale și toate persoanele interesate să aibă acces la ea și să îi ajute să identifice potențialele erupții cutanate cauzate de virus. Am constatat că unul din șase copii are o erupție fără alte simptome clasice.
Pentru majoritatea, erupțiile cutanate COVID-19 durează câteva săptămâni și în cele din urmă dispar. În unele cazuri, medicamentele prescrise pot fi necesare dacă erupția cutanată este foarte pruriginoasă”, a spus dermatologul Veronique Bataille, potrivit stirileprotv.ro.