Lupul dacic, unul dintre simbolurile folosite de români ca să-și arate legătura cu dacii, a fost luat la mișto de anumiți parlamentari. Unii dintre ei nu și-au dat seama ce semnifică logoul ales pentru promovarea președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
Discuțiile și cârcotelile au avut loc în cadrul reuniunii celor două Camere Parlamentare, iar subiectul discordiei a fost lupul dacic stilizat care a fost ales ca simbol al României.
Acesta urmează ca în perioada premergătoare (15 octombrie- 31 decembrie 2018), cât și în perioada exercitării efective a președinției Consiliului UE de către România, toate documentele pentru corespondență externă să fie însemnate cu acest logo.
Problema este că parlamentarii români nu prea știu ce semnifică acest lup dacic și dau indirect vina pe designeri că l-au stilizat în așa măsură încât nu și-au dat seama ce semnifică.
Iulian Bulai (USR), secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaților, este nemulțumit de modul în care arată logoul și ar dori schimbarea acestuia, pe ultima sută de metri, înainte de președinție, pe motiv că, în afară de români, nu va înțelege nimeni ce este lupul dacic:
„De exemplu, coloana lui Brâncuşi este mult mai reprezentativă decât acest lup pe care nu-l înţelegi, adică abia înţelegem noi în România, la aşa stilizat cum este […] Seamănă ori cu un cuţit, ori cu o flacără orizontală, numai noi, românii, înţelegem lupul”, a sugerat Bulai.
Nici Tăriceanu (ALDE) nu și-a dat seama că e vorba de celebrul lup dacic.
„Realitatea este că, vă spun sincer, şi eu m-am uitat în primul rând la simbolul de pe hârtie şi n-am înţeles ce reprezintă. Acuma mi-a explicat un coleg, zice: Vezi, că e lupul dacic!. A, da! Seamănă. Stilizat”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.
„Să ştiţi că am văzut la multe reuniuni tot felul de simboluri, care, te uitai, nu-ţi sugerau nimic, poate dacă ai o imaginaţie peste medie, mai înţelegi; la unele te prinzi, la asta eu nu m-am prins. Dar poate să existe o notă explicativă undeva, în mapele care le dăm: Dom’ne, să ştiţi că chestia aia care o vedeţi e lupul dacic, care… şi cu asta, basta! Am încheiat povestea”, a mai spus președintele Senatului.
La rândul său, Liviu Dragnea a spus că „e cam târziu” să mai fie schimbat logoul. Trebuie acceptat așa cum e.
„Acum, se poate face băşcălie de orice, dar cred că ne rămâne nouă, tuturor, şi tuturor instituţiilor sarcina să explicăm despre ce e vorba totuşi. Eu nu … mă abţin, nu vreau să comentez nici bine, nici rău. Probabil că un artist.”, a afirmat Dragnea, potrivit Mediafax.
„[…] Da, identitate vizuală! Acest logo prevăzut în anexe să fie inscripţionat şi pe produsele de birotică şi papetărie, rechizite, cadouri de protocol şi orice alte materiale care vor face obiectul promovării evenimentelor la nivel parlamentar”, a mai explicat președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea.
Conform sursei citate, concursul privind desemnarea logoului preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene a fost câştigat, la 9 noiembrie 2017, de un elev al Colegiului Naţional „I.L.Caragiale”din Bucureşti, Ioan Nicolae Dobrinescu, cu un lup stilizat.
„Pentru mine, Uniunea Europeană trebuie să fie sigură pe sine, puternică. Da, ca un lup. Un lup care din ce am învăţat la istorie este prezent în toate culturile europene”, a explicat elevul care a creat acest logo. El a fost premiat cu 3.000 de euro și o vizită la Bruxelles.