Parcul cunoscut din București care și-a schimbat numele. E oficial, totul a fost aprobat la Primărie

Parcul cunoscut din București care și-a schimbat numele. E oficial, totul a fost aprobat la Primărie
Un parc din Capitala si-a schimbat numele

Care este parcul cunoscut din București care și-a schimbat numele. Un celebru parc din Capitală a renunțat la denumirea sa veche, imediat după ce Rusia a invadat Ucraina. Acum, acest parc a fost redenumit, iar locuitorii din Sectorului 2 sunt foarte mulțumiți de această decizie. Este oficial, totul a fost aprobat la Primărie.

Un parc din București și-a schimbat numele. Are legătură cu războiul din Ucraina

Este vorba chiar despre Parcul Tolbuhin, care de astăzi și-a schimbat în mod oficial denumirea. Consilierii generali ai Capitalei au aprobat recent, în unanimitate, proiectul de hotărâre care prevede schimbarea numelui parcului respectiv.

Astfel, parcul Tolbuhin se va numi de azi înainte Grădina Mătăsari, iar decizia renumirii parcului are legătură directă cu invadarea Ucrainei de către Rusia. Numele Tolbuhin fusese adoptat pentru parc după numele unui general al armatei ruse.

„În faţa unei agresiuni cum nu s-a mai întâlnit de mai bine de 70 de ani, noi am ales să stăm de partea corectă a istoriei. Mareşalul Tolbuhin a reprezentat braţul opresiv al doctrinei staliniste în România, care a dus într-un final la suprimarea totală a voinţei românilor. A venit momentul ca, în acest context, să ne îndepărtăm de astfel de simboluri sovietice ale unei ere sumbre din istoria noastră”, a spus consilierul general USR Florin Covaci, citat de Agerpres, la ședința unde s-a decis schimbarea numelui parcului respectiv.

Locuitorii sectorului 2 au venit cu ideea schimbării numelui parcului

Conform referatului de aprobare, propunerea a venit chiar din partea mai multor locuitori din Sectorul 2 privind redenumirea zonei verzi din Bd. Pache Protopopescu nr. 115, în concordanţă cu tradiţia istorică a zonei şi cu „simbolurile istorice valoroase” ce ar putea fi promovate.

„Denumirea de Mătăsari are valoare istorică aparte, pentru că parcul în referinţă este localizat în cartierul în care locuiau negustorii care vindeau mătăsuri în Obor, iar azi zona respectivă a redevenit un punct cultural important”, prevede referatul de aprobare.

Cine a fost Fiodor Ivanovici Tolbuhin

Totemul cu denumirea Parcului Tolbuhin din Sectorul 2 al Bucureștiului a fost îndepărtat chiar în ziua în care Rusia a invadat Ucraina, adică pe data de 24 februarie 2022. „În contextul zilei de astăzi, am decis înlăturarea totemului cu denumirea parcului”, anunța atunci primarul Sectorului 2 al Capitalei, Radu Mihaiu.

Fiodor Ivanovici Tolbuhin, născut 1894 și decedat în anul 1949, a fost un mareșal rus, unul dintre principalii comandanți militari sovietici din timpul celui de-al Dolilea război mondial. După încheierea războiului, Tolbuhin a devenit membru în Sovietul Suprem al URSS.