Primarul care a oprit plățile către biserici după reportajul Recorder: ”E musai să se facă lumină”

Primarul care a oprit plățile către biserici după reportajul Recorder: ”E musai să se facă lumină”
Un primar a oprit plățile pentru biserici după reportajul Recorder.ro. Cum va proceda acesta?

Un primar a acționat imediat după reportajul Recorder.ro și a oprit plățile către biserici. Oficialul s-a decis să ca niciun ban să nu mai ajungă către biserici fără o verificare a modului în care sunt cheltuiți.

Un primar a oprit plățile către biserici după reportajul Recorder.ro: ce a spus oficialul?

Reportajul Recorder.ro a schimbat multe perspective și a venit cu dovezi concrete ale credințelor multora dintre români care vedeau de la distanță ‘jocurile bisericii’. Primarul Sectorului 2 este primul oficial care trece la acțiune imediat după imaginile incredibile filmare de jurnaliști.

Acesta susține că din acest moment niciun ban nu va fi plătit către biserici fără o verificare a modului în care sunt cheltuiți. Radu Mihaiu a anunțat în cursul zilei de miercuri decizia luată după apariția investigației Recorder despre afacerile Bisericii Ortodoxe.

Cel din urmă nu va mai oferi sume către lăcașurile de cult din sector fără ”verificări amănunţite care să arate că aceşti bani sunt cheltuiţi corect, şi nu la preţuri supraevaluate”.

„Am urmărit cu mare interes investigaţia”

Edilul a arătat că în mandatul său Consiliul Local a votat alocarea următoarelor sume către biserici:

  • 450.000 lei pentru refacerea monumentului istoric Mănăstirea Plumbuita
  • 430.000 lei pentru cantina socială de la Parohia Doamna Oltea
  • 133.000 lei pentru centrul social de la Parohia Oţetari

„Am urmărit cu mare interes investigaţia Recorder. Știam că sunt pe urmele a ceva necurat din moment ce ne-au cerut o serie de informații despre istoricul acestor ajutoare financiare, informații pe care le-am furnizat imediat. Într-un stat sănătos presa scoate la lumină astfel de probleme. Am susţinut şi susţin în continuare sprijinirea a 2 componente ale activităţii bisericii: componenta culturală şi componenta socială.

Asigur toţi cetăţenii sectorului 2 că nu voi mai plăti niciun ban către parohii, decât în urma unei verificări amănunţite care să arate că aceşti bani sunt cheltuiţi corect, şi nu la preţuri supraevaluate. E musai să se facă lumină rapid în aceste cazuri. Suspiciunile care planează acum asupra acestor achiziţii vor afecta chiar și proiectele benefice pentru comunitate”
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 (Sursa: facebook.com)

Prima reacție BOR: „care este scopul real al materialului?”

„Pornind chiar de la titlul formulat abrupt și aprioric ofensator, în material se folosește masiv tactica inoculării unei mari suspiciuni, a amorsării unui subiect-bombă, care poate fi perceput astfel doar pentru că în conținut este introdus numele unei persoane foarte importante. Care este scopul real ultim al materialului? Miza sa. Istoricul raportării Recorder la Biserică indică destul de limpede un decerebrat anticlericalism, o patologică fobie la BOR.

Nu afectează asta oare deloc credibilitatea unui demers jurnalistic „independent”? Poate fi această credibilitate considerată una totală? Probabil, nu. În mod evident, afirmațiile celor incriminați în materialul pe care l-am urmărit eu însumi cu nesfârșită tristețe, rămân impardonabile, fie ele privite și prin lentila înțelegerii și compasiunii creștine”
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei

Lazăr Neacșu, politicianul care apare în ancheta Recorder, și-a dat demisia din partid din calitatea de consilier general al Municipiului București după ce rețeaua secretă a ‘Marelui Alb’ a fost devoalată de jurnaliști.