Problema locurilor de parcare, atât în București, cât și în celelalte orașe mari din România, este o reală problemă. Autoritățile locale, deși se lăudau cu sisteme inteligente de parcare, nu prea au mai făcut nimic în acest sens. Dar, având în vedere legislația, șoferii care-și parchează mașinile în locuri nepermise, riscă amenzi și chiar ridicarea mașinilor. În România, putem spune, cu siguranță, există o criză acută a locurilor de parcare, dar dezinteresul autorităților nu face altceva decât să mărească bugetele locale prin amenzile date șoferilor care parchează neregulamentar.
La nivel european este recunoscut faptul că Bucureștiul este considerat ca find una din cele mai aglomerate capitale europene, când vorbim de traficul rutier.
O altă problemă acută, inclusiv în București, sunt locurile de parcare. Pe de altă parte mai este și lipsa civilizației în trafic.
Mulți șoferi și proprietari de mașini par să aibă justificări atunci când își parchează mașina pesonală. Dacă nu găsesc un loc de parcare legal la mai puțin de 100 de metri de locul unde vor să ajungă, consideră că au dreptul să parcheze unde vor ei.
În caz de ploaie, această distanță se reduce la 20 de metri. Pe banda din dreapta, pe trotuar, la colț, în parc, în parc, pe iarbă. Unii dintre șoferi își parchează mașina pe pistele de biciclete, pe trecerile de pietoni, oriunde.
Este un haos total și nu par să existe limite. Unii dintre șoferii certați cu bunul-simț nu consideră că este vina lor atunci când blochează traficul, creează situații periculoase pentru pietoni.
Sau atunci când împiedică circulația bicicletelor sau distrug straturile de flori și întârzie transportul public. Vina este a celorlalți care nu le-au oferit un loc de parcare când și unde vor ei.
Sau poate că pur și simplu se consideră atât de superiori încât nici măcar nu se gândesc de două ori înainte de a încălca drepturile pietonilor, bicicliștilor și altor șoferi.
Dar pentru asta există legislație. Mai nou, a fost reintrodus la nivel local dreptul autorităților de a ridica mașinile staționate sau parcate ilegal.
Conform Codului Rutier, actualizat pentru 2022, parcarea ilegală este sancționată drastic prin acordarea de amenzi consistente. Șoferii care decid să-și parcheze în locuri nepermise autovehiculul riscă amenzi până la 870 de lei și puncte de penalizare.
La nivel local, primăriile de sector, cel puțin cea din Sectorul 6, au luat decizia de a reintroduce măsura ridicării mașinilor staționate sau parcate în locuri nepermise.
Costurile de recuperare a mașinilor sunt extrem de mari, la fel și taxele impuse de primării.
Chiar dacă, într-adevăr, există o penurie a locurilor de parcare, asta nu înseamnă că unii șoferi își pot parca mașina unde, cum și când vor ei.
Legislația în vigoare este pentru a fi respectată, indiferent despre ce ar fi vorba, inclusiv în acest caz.
Așa că este mai bine să evităm astfel de situații neplăcute care ne pot scoate și sume considerabile din buzunar.