Sistemul medical românesc este pus la grea încercare în această perioadă și, contrar afirmațiilor oficialilor că sunt echipamente suficiente, nimic nu este așa cum ar trebui să fie. Dovada faptului că echipajele SMURD, de exemplu, nu au ceea ce le trebuie, este și cel din Simeria.
Cu toate că, în data de 10 martie, în plină criză deja, Ministerul Sănătății anunța formarea Centrului Operațional de Coordonare, prin care se dorește cunoașterea, în timp real, al stocurile de medicamente, echipamente medicale și dezinfectanți existente la nivel național în spitale, numărul cadrelor medicale implicate în acțiunile pe care le derulează pentru limitarea răspândirii infecției, numărul paturilor libere în secțiile de boli infecțioase și ATI, astfel încât să se poată acționa coordonat, realitatea din teren este cu totul alta.
Chiar ieri semnalam cazul unui medic de la Spitalul Colțea care acuza faptul că medicii nu au echipament de protecție, și cu toate astea autoritățile neagă lipsa echipamentelor. În cele ce urmează relatăm cazul unui echipaj SMURD din Simeria, despre care au scris și cei de la ”Gazeta de Dimineață”, care au fost trimiși, luni, la un caz în care pacientul prezenta probleme respiratorii, fără a avea echipamente de protecție. Forțați de împrejurări echipa de parmedici și-au cumpărat un costum destinat zugravilor, de la un magazin de bricolaj, cei de la 112 spunându-le că echipamentul este suficient și i-au trimis la caz.
”Paramedicii au spus medicului din dispeceratul 112 că nu au primit echipamente de protecție de la Spitalul Județean de Urgență Deva, care este obligat conform protocoalelor SMURD și a legislației în vigoare să asigure aceste echipamente de protecție omologate. Au specificat că și-au achiziționat din banii loc combinezon de unică folosință și mască de protecție de la un magazin de bricolaj, dar nu e nicidecum echipamentul omologat pentru coronavirus. Medicul din dispeceratul 112 a spus că e suficient echipamentul lor improvizat și i-a trimis la caz”, a declarat Petru Mărginean, președintele Asociației Salvital.
În condițiile în care echipa a stat mai bine de câteva ore în aproprierea pacientului, suspect de infecție cu COVID-19, au anunțat DSP Hunedoara, tocmai în ideea de a izola cazul și să se urmeze procedurile în vigoare. Petre Mărgineanu le-a declarat celor de la ”Gazeta de Dimineață” că reprezentații DSP le-au transmis că până când nu se confirmă infecția cu coronavirus a pacientului, ei trebuie să meargă la muncă.
”Funcționarul de la DSP le-a spus că până când nu se confirmă infecția cu coronavirus a pacientului, ei trebuie să meargă la muncă. Echipajul de urgență a procedat totuși luând măsuri de siguranță. Au scos ambulanța de pe intervenție, acesta a fost dezinfectată prin nebulizare la Serviciul Județean de Ambulanță Hunedoara, iar paramedicii s-au autoizolat la domiciliu”, spune Mărginean.
Același Petru Mărginean, președintele Asociației Salvital, a mai declarat că a cerut Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să ia măsurile care se impun pentru ca acest tip de situații să nu se mai repete, cerând imperativ ca paramedicii SMURD să beneficieze de echipamentele de protecție omologate cerute de noul context al intervențiilor de prim-ajutor calificat, dar fără niciun răspuns pentru moment.