Papa Francisc demisionează de la Vatican?! Planul suveranului pentru această vară

Papa Francisc demisionează de la Vatican?! Planul suveranului pentru această vară
Va demisiona Papa Francisc? Ce planuri are vara aceasta

Ultimele planuri ale Papei Francisc alimentează zvonurile cum că ar demisiona de la Vatican. În luna august va găzdui consistoriul, apoi va vizita festivalul Perdonaza Celestiniana, inițiat de un Papă care a demisionat.

De unde au pornit zvonurile despre demisionarea Papei Francisc

Papa Francisc a anunțat că va participa la o sărbătoare inițiată de un papă din secolul al XIII-lea, care și-a dat demisia, iar de aici au circulat zvonurile. Speculațiile conformă cărora Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, ar putea călca pe urmele predecesorului său, Benedict al XVI-lea, au început în luna mai.

Tot atunci a apărut public folosind un scaun cu rotile pentru prima dată, după ce a suferit o operație minoră pentru a trata durerile la genunchi. Aceleași zvonuri au luat amploare odată cu decizia de a găzdui un consistoriu pe 27 august pentru a crea noi cardinali, care pot fi eligibili pentru a alege succesorul pontifului la următorul conclav.

A doua zi, Papa Francisc va merge la L’Aquila, orașul Abruzzo devastat de un cutremur în 2009, pentru festivalul Perdonanza Celestiniana. Aici va vizita catedrala care găzduiește mormântul lui Celestin al V-lea, un papă pustnic care a demisionat în anul 1294, după cinci luni de la conducere.

Papa Francisc și-ar dori ca demisia unui Papă să devină normală

La începutul papalității sale, Francisc a precizat că și-ar dori ca demisia unui Papă să devină normală. În anul 2015 a spus că are sentimentul că pontificatul său va fi scurt, descriind decizia lui Benedict de a demisiona ca fiind una „curajoasă”.

„Este foarte ciudat să ai un consistoriu în august, nu există niciun motiv că trebuie să sune la acest [eveniment] cu trei luni înainte și apoi să meargă la L’Aquila în mijlocul acestuia”, a spus Robert Mickens, editorul din Roma a ediției în limba engleză a La Croix, un cotidian catolic.

La o săptămână de la consistoriu, Papa Francisc se va întâlni cu cardinalii pentru a-i informa cu privire la reformele sale în administrația centrală a Vaticanului. Acestea includ impunerea unor limite de mandat pentru șefii birourilor Vaticanului și permite femeilor să ocupa posturi asemănătoare.

„Cred că va fi un alt anunț: s-ar putea să nu-și dea demisia, dar cred că este o posibilitate foarte bună”, a adăugat Mickens.

Citește și: Papa Francisc a apărut în scaun cu rotile la Vatican. Ce a pățit Suveranul Pontif