Panică uriașă într-un hotel din Râmnicu Vâlcea. Mai mulți turiști, intoxicați cu o substanță periculoasă. A fost nevoie de intervenția urgentă a echipajelor de salvare

Panică uriașă într-un hotel din Râmnicu Vâlcea. Mai mulți turiști, intoxicați cu o substanță periculoasă. A fost nevoie de intervenția urgentă a echipajelor de salvare
Ambulanțe care preiau pacienți cu probleme Poză ilustrativă

Au fost momente de panică în Râmnicu Vâlcea, acolo unde mai multe persoane cazate într-un hotel renumit au fost la un pas să se intoxice cu o substanță periculoasă folosită pentru curățenie. După ce au acuzat stări de rău, mai multe echipaje de salvare s-au prezentat pentru a evalua starea turiștilor.

Ce s-a întâmplat cu mai multe persoane cazate la hotel

Mirosul înțepător din hotel, dar și starea rea pe care o acuzau mai mulți turiști cazați au determinat persoanele prezente să apeleze de urgență numărul unic 112. Potrivit administratorilor hotelului, cu o zi înainte, avusese loc o deratizare, fiind folosite pentru igienizare suprafețelor din clădire substanțe periculoase pentru persoane.

La fața locului au intervenit 1 autospecială pentru transport victime multiple, 1 autospecială cu apă și spumă, 1 SMURD, 1 autospecială CBRN cu 11 subofiteri de la G.I. Rm Valcea, 1 echipaj IPJ cu 2 lucratori, 1 EMUM si 1 EMUA de la SAJ. Au fost prealertate și alte 3 echipaje SMURD (Govora, Drăgăşani, Brezoi).

Dintre cele 21 de persoane cazate în hotel, patru nu se aflau in cladire la acel moment. Din cei 17 oameni, trei au prezentat simptome grave și îngrijorătoare, în total fiind evaluate cinci persoane. Două dintre aceste aau fost transportate la UPU Vâlcea, respectiv, un bărbat de 50 de ani şi o femeie de 46 de ani.

Primele declarații ale autorităților competente

În urma efectuării unei anchete s-a identificat factorul nociv care a provocat evenimentul nefericit și care ar fi putut conduce la un final tragic, dacă echipajele de salvare nu ar fi fost solicitate în timp util. Este vorba despre o concentraţie de 16 ppm a unei substanțe iritante, care se afla în camera în care se afla centrala. În acest moment, persoanele transportate la spital se află în stare stabilă, iar restul turiștilor cazați inițial la hotel au decis să rămână în clădire, după ventilarea încăperilor și asigurarea unui mediu sănătos.

 

„Dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență a fost anunțat, la ora 01:56, prin SNUAU 112, de existența a 17 persoane posibil intoxicate cu o substanţă necunoscută într-un hotel din Râmnicu Vâlcea.

Au intervenit, de urgență, următoarele forţe: 1 autospecială pentru transport victime multiple, 1 autospecială cu apă și spumă, 1 SMURD, 1 autospecială CBRN cu 11 subofiteri de la G.I. Rm Valcea, 1 echipaj IPJ cu 2 lucratori, 1 EMUM si 1 EMUA de la SAJ. Au fost prealertate și alte 3 echipaje SMURD (Govora, Drăgăşani, Brezoi).

Din cele 21 de persoane afate în hotel: 17 se aflau în locație şi 4 nu au fost prezente în momentul manifestării situației de urgenţă.

Trei dintre acestea prezentau simptome mai grave (tuse, ameţeli, iritaţii oculare şi respiratorii). Au fost evaluate medical 5 persoane dintre care două au fost transportate la UPU Vâlcea (un bărbat de 50 de ani şi o femeie de 46 de ani).

În urma măsurătorilor efectuate de echipajul CBRN s-a identificat în camera centralei o concentraţie de 16 ppm a unei substanțe iritante. Aceasta provenea probabil din componența insecticidului aplicat de un operator economic la ora 13.00 în cursul zilei de 22.11.2022 în incinta hotelului.

Deși în urma discuțiilor cu autoritățile municipale s-a avansat soluția relocării persoanelor cazate în alt resort, dupa ventilarea încăperilor și obținerea valorilor nule la măsuratorile efectuate de echipajul de cercetare CBRN, cele 15 persoane au ales să rămână pe loc.

Cele două persoane transportate la UPU Vâlcea sunt stabile, conștiente, cu efectele simptomelor inițiale mult diminuate”, se arată într-un comunicat al ISU Vâlcea.

Acest caz în care apar probleme grave după deratizarea unor încăperi nu este singular, existând si situații tragice finalizate cu decese.

 

Urmăriți Playtech.ro și pe