Doi copii din Timișoara, unul de 3 ani și altul de zece zile, alături de mama celui din urmă, de 29 de ani, au murit în urma unei ample operațiuni de deratizare. Ce substanță s-a folosit și ce măsuri s-au luat imediat?
15 apeluri la 112, de sâmbătă până luni, 3 oameni morți, dintre care 2 copii, unul de 3 ani și celălalt de zece zile, 12 adulți și 16 micuți, internați, marți dimineață. Un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis după tragedia care a avut loc la Timișoara. Primele informații oferite de ISU prin intermediul unui comunicat relevau că au fost detectate substanțe neurotoxice.
Potrivit Tion.ro, citând surse din rândul anchetatorilor, substanța folosită în deratizare este fosfura de aluminiu sau AIF, o soluție toxică. La această oră, informația oferită de sursa menționată anterior a fost confirmată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș. Oficial, numele substanței care a curmat viețile a trei oameni este ”Delicia – GASTOXIN”.
„În procesul de deratizare a fost folosit un insecticid denumit «Delicia – GASTOXIN», ce conţine în compoziție fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, și care necesită pentru utilizare autorizație specială”, au transmis oamenii legii.
Fosfura de aluminiu este un compus anorganic extrem de toxic cu formulă chimică AIF folosită ca fumigant. El este solid și incolor și arată ca o pulbere gri-verde-galbenă datorită prezenței impurităților ce apar din hidroliză și oxidare. Este o sare de fosfor din anion și aluminiu, provenit din cation, un ion încărcat electric pozitiv, cu aspect de pulbere albă, care reacționează cu apa, tocmai de aceea trebuie menținută la uscat, dat fiind că amestecat cu apă ori cu un acid, suferă o hidroliză și dă un hidroxid și fosfină PH3, gaz foarte periculos: inflamabil și toxic.
La om, toxicitatea apare datorită ingerării fosturii de aluminiu sau prin inhalare, absorbție la nivelul pielii ori prin pătrunderea substanței prin leziuni. După ingerare, pesticidul eliberează rapid fosfină, un gaz toxic, în stomac, lucru care provoacă o intoxicație sistemică. Sunt afectate plămânii, inima, rinichii și ficatul.
Noi detalii: patronul firmei de deratizare, reținut. Încă un bloc a fost evacuat. Șeful companiei care a făcut deratizări în cele două blocuri evacuate în Timișoara a fost reținut pentru 24 de ore. Ministerul Sănătății anunță că, după dezinsecția de la Timișoara, marți dimineață erau internați 12 adulți și 16 copii. Toți sunt în stare bună, cu o evoluție favorabilă.