26 iun. 2022 | 11:56

Până la ce vârstă poți să dai BAC-ul. Ce taxe se plătesc și care este procedura

BAC 2022
Până la ce vârstă poți să dai BAC-ul. Ce taxe se plătesc și care este procedura

Până la ce vârstă poți să dai BAC-ul este întrebarea pe care și-o pun cei care nu promovează examenul sau cei care evită să se înscrie la acesta. Persoanele au ajuns să susțină BAC-ul la vârste diferite. Unii îl susțin la 19 ani, alții la 30-40 și unii chiar și la 50. Fără acest examen nu te poți înscrie la studii postliceale sau universitare. De asemenea este la fel de important pentru a avea o diplomă și pentru a fi mai bine plătit. 

Până la ce vârstă poți să dai BAC-ul și de câte ori ai voie să te înscrii la examen

Nu toți cei care termină liceu susțin imediat și examenul de BAC. Unii dintre ei îl susțin și peste 20 de ani, lucru care poate greu de crezut. Iată care sunt regulile pe care trebuie să le respecți pentru a dobândi o diplomă de bacalaureat și până la ce vârstă poți să dai BAC-ul.

Pentru a obține o diplomă de absolvent este nevoie să susții examenul de Bacalaureat. Unii oameni aleg să susțină acest examen abia când au nevoie de această diplomă, însă majoritatea aleg să îl promoveze chiar după ce termină clasa a XII-a. Până acum, cea mai în vârstă persoană care a dat BAC-ul este o femeie din Cluj, în vârstă de 53 de ani. Ea a participat la examen în anul 2019.

Aceste examen poate să fie susținut de către elevi, fără taxă, de cel mult două ori. Acest drept al candidaților este prevăzut de Metodologia de organizare și desfășurare a acestui examen.

Elevii pot participa în continuare la acest examen, însă ei o pot face doar dacă achită niște taxe. Orice persoană poate susține Bac-ul până la vârsta de 60 de ani. Condiția este să achite taxele corespunzătoare.

Până la ce vârstă poți să dai BAC-ul

Până la ce vârstă poți să dai BAC-ul

Taxa pentru examenul de Bacalaureat

Ministerul Educației și cercetării stabilește în fiecare an, la începutul lunii martie, care va fi cuantumul care reprezintă taxele. Probele pe care elevii le-au promovat în sesiunile precedente, pot fi echivalate în urma solicitării acestui lucru de către elevii în cauză.

Candidații care nu promovează aceste examen în urma primelor două participări, îl mai pot susține, însă cu taxă. Contravaloarea acestei taxe este de 300 lei. Aceasta este valabilă în cazul candidaților care provin din promoțiile anterioare, care se prezintă la Bacalaureat, la toate probele de examen. Suma stabilită pentru examenul de Bacalaureat se face diferențiat, ținând cont de câte probe va susține fiecare candidat. De obicei se iau în calcul toate cheltuielile de care este nevoie pentru examinarea candidatului.

Examenul de Bacalaureat la vârsta de peste 40 ani

Chiar și unele vedete au susținut examenul mai târziu. Este și cazul celebrei actrițe și prezentatoare TV, Nadine. Aceasta a susținut examenul maturității la vârsta de 44 de ani. Ea nu s-a sfiit să vorbească despre experiența prin care a trecut și nici să povestească despre aceasta. Vedeta a spus că subiectele au fost ușoare și a dezvăluit disciplinele la care a susținut examenul, precum și notele pe care le-a primit în urma acestora:

  • 9,70 la limba și literatura română
  • 7 la geografie
  • 10 la sociologie.

Vedeta intenționează să urmeze cu cursurile unei facultăți de psihologie, care să aibă cursuri la distanță, căutând una atât în țară, cât și în străinătate.